“Ha segíteni kell, az most van!”

“Ha segíteni kell, az most van!”
2015. March 7.
A kárpátaljai magyaroknak gyűjtött élelmiszersegéllyel indult útnak pénteken délben egy kisebb konvoj Érmihályfalváról. Ott nagy a baj, a gyűjtés folytatódik.
/vlm/Image/Show/84/
Szabó András az indulásra kész kisteherautó mellett

Tartós élelmiszerrel megpakolt kisteherautó indult útnak pénteken délben Érmihályfalva központjából Kárpátalja irányába. A kormánynál Szabó András baptista lelkész, a helyi REKAB Egyesület vezetője ült.

Mielőtt nekivágott az útnak, elmondta: kárpátaljai szolgatársaktól kapott elkeserítő információk alapján kezdtek gyűjtésbe. Az információk lényege, hogy az Ukrajnában kialakult háborús helyzet okán Kárpátalján is egyre nehezebben élnek az emberek, szinte napok alatt 300%-os inflációval kellett szembenézzenek. Olyan nagy a szükség, hogy az ottaniak elbeszélése szerint rövidesen vagy elmenekülnek, vagy éhen halnak, tehát azonnali segítségre van szükség, mondta Szabó András. Ezek tudatában a február utolsó napjaiban, a nagyváradi magyar baptista misszió-kerület (Bihar, Arad, Temes megye) konferenciáján felvetette az ötletet: szervezzenek gyűjtést.
Ez olyan komoly visszhangra talált, hogy rövid időn belül összeállt az első szállítmány: mintegy 2 tonna, Biharban gyűjtött tartós élelmiszer volt a kisteherautóban, illetve pénz is gyűlt, melyből a helyszínen – Beregszászon, Nagyberegben, Munkácson – vásárolnak ugyancsak tartós élelmiszert. A gyűjtés természetesen folytatódik és természetesen vallási hovatartozástól függetlenül bárki adakozhat.

Érmihályfalván és környékén a helyi Városháza által biztosított helységben gyűjtik az adományokat. Erről és bármilyen további részlettel kapcsolatban Szabó Andrástól kell érdeklődni a 0735-500944-es telefonszámon, de csak hétfőtől, amikor várhatóan visszatér ebből az első missziójából. Pénzadományt a Transilvania Banknál nyitott RO89BTRL00501205W39249XX bankszámlára lehet tenni. Beszélgetésünk után percekkel megérkezett egy hasonló kisteherautó Aradról, együtt irányultak Debrecenbe, ahonnan egy kisebb konvoj részeiként indutak tovább Kárpátaljára. Szabó András megígérte: visszatérése után beszámol tapasztalatairól.

(erdon.ro / Rencz Csaba)