Hagyományos disznótoros mulatság Érmihályfalván

Hagyományos disznótoros mulatság Érmihályfalván
2019. December 23.
A rendezvény célja kettős: hagyományőrzés és csapatépítés az Érmelléken.
/vlm/Image/Show/84/
(fotó: Bíró Károly)

December 14-én a kakas kukorékolása után Érmihályfalva minden szegletéből gyülekeztek fiatalok és idősebbek Sütő István gazduram portájánál. Disznóvágásra gyűlt össze a társaság, hiszen a Piros Rózsa Egyesület szervezésében a régi, falusi disznóvágások, disznótorok hagyományát szerették volna feleleveníteni. Valamikor ez igazi ünnepnek számított, zenével, tánccal, mulatsággal fűszerezve, napjainkban ez a hagyomány már kihalóban van. Miután a hentes elvégezte a munkáját, a csapat a Gödör Rendezvényház felé vette az irányt, ahol Bíró Károly fotós és Forró Csaba, a székelyhídi Ér Tv operatőre már várt rájuk. Felgyorsultak az események, miközben a segíteni összegyűltek végezték a dolgukat, a Nyíló Akác Néptáncegyüttes tagjai alapozták meg a hangulatot odaillő táncokkal, hozzájuk aztán csatlakoztak a jelenlevők is. Minden úgy zajlott, mint apáink, nagyapáink idejében. Eközben a teremben kis múzeumsarkot rendeztek be, ahová kiállították a régi disznóvágások elmaradhatatlan kellékeit : teknőt, késeket, kaparókat, perzselőt. A konyhán ezalatt lelkesen készítették a gulyást, torost, hurkát, kolbászt az esti mulatsághoz.

Estefelé aztán megérkeztek a vendégek, akiket a Piros Rózsa Egyesület nevében az elnök, Kovács István köszöntött, elmondván, hogy a rendezvény célja kettős: hagyományőrzés és csapatépítés az Érmelléken. Igazán odaillő hangulatot teremtett id. és ifj. Lupsa János, valamint Szabó Ákos, akik citerajátékukkal kedveskedtek az egybegyűlteknek. A Móka Színjátszó Kör tagjai is hozzátettek az estéhez – Boros Emőke Blanka köszöntésképpen Ady Endre Karácsony című klasszikusát szavalta el, aztán Szabó János üdvözölte a társaságot igazi magyar rigmusokkal, végül pedig Gyenge Attila és Kecskés Zoltán szórakoztattak egy humoros jelenettel.

A mulatság közben tombolát is lehetett vásárolni, melynek kihúzására éjfélkor került sor.

A székelyhídi Czap Árpád pincészete támogatta az eseményt borokkal, melyeket meg is lehetett nyerni. Vacsora után aztán kezdetét vette a tánc, mely hajnalig tartott. A rendezvény elérte a célját, hiszen legalább egy rövid időre visszakaptuk a régi idők már – már feledésbe merült hangulatát. A tombolákból és a múltkori rendezvényből összegyűlt pénzzel az egyesületnek jótékonysági célja volt, hiszen nehezebb anyagi háttérrel rendelkező, szorgalmas, jól tanuló diákokat szerettek volna segíteni. Így december 19-én az egyesület elnöke, Kovács István mintegy 1300 lejt osztott szét három ügyes diák között a Zelk Zoltán Általános Iskolában, ők név szerint: Pál Hajnalka (VIII. F), Kondor Hajnalka (VIII. F), Vadan Alexandra (VIII. A), megerősítvén őket szorgalmukban, kitartásukban.

(További képek ITT.)

Keresés