Hamarosan beindul az Integrált hulladékkezelő rendszer

Hamarosan beindul az Integrált hulladékkezelő rendszer
2020. August 25.
A héten átfogó karbantartási munkálatokba kezdünk.
/vlm/Image/Show/84/

Az Ecolect Bihari települések Közti Fejlesztési Egyesület által elindított, Integrált hulladékkezelő rendszer elnevezésű projekt keretében, a hulladékgyűjtési szabályok minden egyes Bihar megyei lakosra egyformán érvényesek lesznek. Ahogyan a megye összes településén, a lakosok továbbra is szelektíven fogják gyűjteni a háztartási szemetet, biztosítva ezzel az újrahasznosítást. A Bihar megyeiek öt tárolóba fogják dobni a szemetet; a tárolók szemeteskukák és zsákok formájában áll rendelkezésükre, és a köztisztasági alkalmazottak fogják biztosítani számukra.

A maradék hulladékok tárolója szürke vagy fekete színű, és a következő hulladékokat fogja tartalmazni: kisállatürülék, pelenkák és tamponok, égéstermék (csak hamu és elégett széndarabok), gyomirtóval kezelt növények maradéka, festett vagy kezelt faanyag, a porzsák tartalma, cigarettacsikk, porcelán vagy üvegdarabkák, haj és szőr.

A biológiailag lebomló hulladékok tárolója barna színű, és ide kerülnek a friss vagy főtt gyümölcs és zöldségdarabok, kenyér és gabonamaradék, kávézacc, használt teafilterek, használt gyapjú, pamut vagy selyemruhák, tojás és dióhéj, hamu (csakis fából származó), fűrészpor, széna és szalma, az udvarról összegyűjtött avar, szobanövények, hús és halmaradékok (akár főve, akár nyersen), tejtermék-maradékok, tojás, fahulladék, újságok, papír, vizes vagy koszos kartonok, papír zsebkendők.

A papír- és kartonhulladékokat kék tárolóba vagy zsákba kell majd gyűjteni, vagy pedig kartondobozokba, zsineggel összekötve. Ebbe a kategóriába tartoznak a papír és kartoncsomagolások, kozmetikai termékek dobozai, papírzacskók, újságok, folyóiratok, használt füzetek, névjegykártyák, könyvek, borítékok.

A műanyag és fémhulladékokat sárga zsákokba vagy tárolókba fogják gyűjteni. Ezekbe kerülnek a műanyag italos és élelmiszeres dobozok, tiszta zacskók és fóliák, műanyagdugók, fémcsomagolások, sprayek, tetrapak-csomagolások, kartonból készült italdobozok, eltört csatok, írószerek, kapcsok, irodai lyukasztók, írószertartók, alumíniumdobozok, tányérok, egyszer használatos poharak, fémfedelek, műanyag irattartók, üres gyógyszerfóliák.

Az üveghulladékok zöld tárolóba kerülnek. Ezek a következők: különböző színű italos üvegpalackok, üveg élelmiszer-tárolók, befőttesüvegek.

Annak érdekében, hogy zökkenőmentes és operativ tevékenységet tudjon folytatni a szolgáltató, közösen az Önkormáyzat munkatársaival azonosítottuk azokat az utcákat melyeken a fák lombjai gátolják az új Euro 6 – os hulladékgyűjtő tehergépjárművek közlekedését. A héten átfogó karbantartási munkálatokba kezdünk, visszavágjuk az utcákon összenövő fák lombjait. Kérünk mindenkit, hogy legyen közreműködő és megértő. A lombokat, ágakat és gallyakat a szolgáltató az általa működtetett szemétválogatóban összezúzza és komposztként újrahasznosítja.

Karsai Attila – alpolgármester

Keresés