…három, kettő, egy – 2013!

…három, kettő, egy – 2013!
2013. January 1.
Több százan várták a 2013-as esztendő érkezését a Széchenyi téren, ahol az új év első perceit tűzijáték köszöntötte.
/vlm/Image/Show/84/
Több százan vettek részt a szabadtéri óévbúcsúztatáson

2012 utolsó napján már a déli óráktól lengtek az EU-tagországok zászlói a Széchenyi téren, ahogyan Románia 2007-es csatlakozása óta minden szilveszterkor, jelezve az óév búcsúzását, az új beköszöntét.

Már évek óta megszokhattuk, hogy – mióta szigorú a törvényi szabályozás – a szilveszter előtti napokban szinte nem is hallani petárdázást, sőt, december 31-én is alig – egészen a délutáni órákig. Tegnap is csak akkor kezdtek el “hangoskodni” az egyébként tiltott holmik – de ki is tudná ezt teljesen beszüntetni?!

Az éjféli tűzijátékra készülődve már délután öt órakor készen álltak a patronok a főtér Kopasz utcai végénél.

A szabadtéri ünnepségre készülődve 22 órakor szólalt meg a zene a karácsonyfa tövéből, ugyanakkor kerültek ki azok a fémhordók, melyekben fellobbantak a tábortüzek.

Éjfélhez közeledve egyre többen érkeztek meg a főtérre – mintegy velük egyszerre a köd is egyre sűrűbb lett. Bár “csak” -5 Celsius fok körüli volt a hőmérséklet, többnek hatott a párás-ködös idő miatt. Jól fogott a tűz körüli melegedés és a forralt bor.

A dübörgő zene a karácsonyfa köré gyűjtötte a fiatalokat, akik a különböző szórakozóhelyekről, bulikból “átmentett” hangulatban táncoltak, énekeltek, de az idősebb korosztályra sem lehetett panasz. Pukkantak a petárdák, szóltak a trombiták, ég felé szálltak a kisebb tűzijátékok, és itt-ott egy pezsgős üveg dugója is durrant.

Az év utolsó másodperceit a tömeg együtt számlálta vissza Kis Csaba “hangulatfelelőssel”, 2013 első perceiben pedig a tűzijátékban gyönyörködhettünk – bár ebben kicsit akadályozott az említett köd, főleg a magasabbra lőtt patronokból szétpattanó fényeket tompította.

Ismerősök kívántak egymásnak boldog új évet, volt aki távollévő szeretteinek próbálta ugyanezt tenni, dacolva a hangzavarral és a túlterhelt telefonos hálózatokkal.

Természetesen tovább szólt a zene, a hangfalakból a már mögöttünk volt 2012 slágerei szóltak, keverve a már sok év próbáját kibírt klasszikusokkal.

A tömeg aztán percről percre apadt, a “magyar éjfélkor” már alig pár tucatnyian táncoltak még a téren, nem sokkal később pedig a zene is elhallgatott.

Január elsején délelőtt már csak az éjszakai tábortüzek után az aszfalton maradt néhány koromfolt utalt a szabadtéri szilveszterezésre, az összetört üvegeknek, szétdobált műanyagpoharaknak, egyéb szemétnek nyoma sem volt, az autók is bátran közlekedhettek, nem kellett félni az üvegtörmelék okozta defekttől.

Ami az éjszakáról maradt, az csak a továbbra is ködös, hideg idő volt – illetve a néptelen főtér felett időnként meg-meglibbenő zászlók látványa…

BUÉK

Keresés