Három Székelyföldre tartó szerelvény is áthaladt Érmihályfalván

Három Székelyföldre tartó szerelvény is áthaladt Érmihályfalván
2014. June 6.
Három vonat (egy csütörtök délután, kettő péntek délelőtt) is áthaladt az érmihályfalvi vasútállomáson, melyek Magyarországról Csíksomlyóra vitték a zarándokokat.
/vlm/Image/Show/84/
Zászlók lengtek a vonaton és a peronon is

A szerelvény fogadását meghirdetőknek a sajtón keresztüli előzetes bejelentése szerint a csíksomlyói búcsúba igyekvő Székely Gyors érkezésére péntek reggel fél tízkor lehetett számítani Érmihályfalván. (A megszokottól eltérően, a Biharkeresztesnél zajló javítási munkák miatt gördült át itt a határon.) Az állomásra érkezve többen kérdezték: milyen vonat volt itt tegnap, és most hány jön? Mint kiderült, csütörtök délután már valóban áthalad egy szerelvény Székelyföldre, és valóban, péntek délelőtt is kettő volt várható. Az első, a Csíksomlyó Expressz feliratú (Szombathely – Alcsík útvonal megjelöléssel) a jelzett 9.30 helyett 10.18 órakor gördült be az állomásra. A 16 vagonos szerelvény eleje az állomás főépületén túl, az egykori Arovit konzervgyár hátsó, vasúti kijáratával szemben állt meg, a reá várakozók gyakorlatilag az utolsó 3 vagon utazóközönségével álltak szemközt. Nemzeti színű, címeres, árpádsávos és székely zászlók lengtek az ablakokban, de láttunk még egy kanadait is.
Az elég elhanyagolt állapotot mutató állomáson mintegy 150 fő várta a szerelvényt, egy részüknél ugyancsak zászlók voltak, aztán sorban felhangzott a himnusz, a székely himnusz, a Te benned bíztunk… (90. zsoltár), a Kossuth-nóta. Közben lezajlott az utasok ellenőrzése és a Mátyás királlyá választásának tavalyi, 555. évfordulójára feldíszített mozdonyt is áttolatták a szerelvény másik végére, mivel Nagyvárad irányába indult majd tovább.
A már román felségjelű mozdony vezette szerelvény 11.08 órakor gördült ki az állomásról, az utasok és búcsúztatók sűrű integetése, zászlólengetése, és “Hajrá, magyarok!” kiáltások közepette. Mintegy negyed órát kellett várni, hogy megérkezzen a Budapest Nyugati pályaudvar – Mádéfalva útvonal-feliratú újabb, 9 vagonos szerelvény. Ezt már kevesebben, mintegy százan vártak, és a Gábor Áron születésének 200. évfordulójára feldíszített mozdony húzta. Az állomás főépülete előtt éppen a posta- és a büfékocsi állt meg, de így is csak pár lépésre voltak az ablakokból zászlókat lengetők. A látvány és az események zajlása hasonló volt a korábbihoz, a szerelvény 11.55 órakor indult el Nagyvárad irányába.


Keresés