Hatodik mesemondóverseny Érkeserűben

Hatodik mesemondóverseny Érkeserűben
2016. April 23.
A korábbiaknál szerényebb keretek között tartották meg pénteken Érkeserűben a VI. Számadó Ernő Mesemondóversenyt. Érmihályfalva a versenyzők között és a zsűriben is érdekelt volt.
/vlm/Image/Show/84/

A Budapestről az Érmellékre került Számadó Ernő költő (1907-1983) emlékét nem csak szobor és róla elnevezett iskola őrzi választott “hazájában”, Érkeserűben, de a nevét viseli a rendszeresen megszervezett mese- és szavalóverseny. Ezeket korábban párhuzamosan szervezték, pár éve külön-külön várja a versenyzőket az ugyancsak a költőről elnevezett, a szervezést lebonyolító egyesület.
Faur-Kis Angéla igazgatótól, főszervezőtől (képünkön) megtudtuk, hogy idén a kisiskolások mesevetélkedőjén volt a sor, ez volt a hatodik, és a korábbi évektől eltérően szerényebb körülmények között tartották meg, az Iskola másként-hét keretében. Ez a “szerénység” megmutatkozott egyrészt a résztvevők kisebb számában, illetve abban is, hogy nem hívtak meg előadó(ka)t, kiegészítő kulturális programként, melyek azonban nem maradtak el, hiszen amellett, hogy meg lehetett tekinteni a Számadó Ernő emlékszobát, Czirják Enikő tanárnő festett tányérjaiból és Szabó Júlia tanárnő origamijaiból volt kiállítás.
A versenyen 8 települést képviselő 38 gyerek vett részt (bár eredetileg 41-en neveztek be). Jelen volt Érkeserű testvértelepülésének, Öcsödnek 13 fős küldöttsége is (10 felnőtt és 3 gyerek, akik két családot alkottak, a gyerekek versenyeztek is), ezzel mintegy viszonozva a keserűiek április 12-i látogatását, amikor az érmellékiek vettek részt az öcsödiek József Attiláról elnevezett szavalóversenyén. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei nagyközségből érkezettek nem jöttek üres kézzel: a két település között immár 11 éve a kapcsolat mozgatójának számító Gál Imre révén (és egy kunszentmártoni cégnek is köszönhetően) több mint 1000 lej értéket képviselő 139 darab könyvet hoztak, melyet a versenyzők között osztottak szét.
Visszatérve a versenyre, a gyerekek teljesítményét a Fügedy Anikó (Margitta), Karászi Éva (Érmihályfalva) és Szkirkanics Erika (Érkeserű) tanítónőkből állt zsűri értékelte, a következő sorrendeket állapítva meg:
Előkészítő osztályosok: 1. Veres Dóra (Margitta), 2. Gál Sophie (Margitta), 3. Rézműves József (Kereki), dicséretek: Sas Diána (Keserű), Kis Szófia (Kereki);
I. – II. osztályosok: 1. Makkai-Szász Erik (Margitta), 2. Blága Fruzsina (Keserű), 3. Szegecs Kevin és Béres Tamara (Hegyközszentmiklós), dicséretek: Tamás Jázmina és Tölcsér Dávid (Margitta), Karsai Kristóf (Érmihályfalva, képünkön, felkészítője Gábor Éva tanítónő), Onodi Krisztián és Nyegrán Vivien (Kereki), különdíjak: Létai Hanna (Nagykágya), Orosz István (Asszonyvására);
III.-IV. osztályosok: 1. Fehér Anett (Margitta), 2. Szkirkanics Írisz (Keserű) és Farkas Milán (Öcsöd), 3. Lovas Dominik (Keserű), dicséret: Vigh Milán (Öcsöd).
(erdon.ro / Rencz Csaba)

Keresés