“Hazatért” az újraöntött harang, és a megjavított orgona

“Hazatért” az újraöntött harang, és a megjavított orgona
2013. November 26.
"Hazatért" Lengyelországból a római katolikus egyházközség újraöntött harangja, illetve a sok-sok éve néma orgona is összeszerelését várja.
/vlm/Image/Show/84/
A megújult harang az oltár előtt

Az elmúlt vasárnap nagy örömmel láthatták az érmihályfalvi római katolikusok, hogy templomukban újra ott van az egyházközség középső harangja, mely Lengyelországból “tért haza”. Bogdán István tisztelendő kérdésünkre felidézte a harang megújulásának igen gyors történetét. Eszerint, amikor nemrég az egyházközség élére került, a hívek és az egyháztanács tagjai jelezték neki, hogy a három harang közül a középső, a 130 kilogrammos (a másik kettő 258, illetve 30,5 kilogrammos) hosszú idő óta néma, mivel elrepedt. A javitást szorgalmazók azzal érveltek, hogy ha a nagy harang is megreped, akkor mihez kezdenek, hiszen harangot mégsem lehet kölcsön kérni?! Ugyanakkor jó másfél évtizede az orgona is hallgat.
A hangszer homlokzati sípjait a második világháborúban fegyverkészítésre beolvasztották, ám a mintegy 40%-os használhatóság is sokat jelentett a híveknek, akiknek hiányzott a hangja az utóbbi években. A két tennivalót majd szépen sorban elvégzik, gondolta először a lelkész, ám végül felgyorsultak az események: a harangot és az orgonát is augusztus végén vitték el javítani – előbbit Lengyelországba, utóbbit a székelyföldi Tusnádra. Közben szakmai érdekességekkel is gazdagodtunk: az orgonáról például kiderült, hogy a hajdani mesterek csodálatos módon egyetlen darab szeget sem használtak összeállításakor, a harang elrepedéséhez pedig az vezethet, hogy az idők folyamán lassan megnyúlik a nyelvét tartó marhabőr, így nem az eredeti helyén, hanem egy vékonyabb felületen kongat, ami egyszer csak elreped.

Szóval, az elmúlt pénteken a harang visszaérkezett, a vasárnapi misék idején már az oltár előtt állt. A rajta olvasható feliratok (lásd. csatolt képeinken):

– szembeni oldalán: “Jan Pawel II.” (II.János Pál pápa arcképével);

– hátoldalán: “Totus Tuus” (Teljesen tied – a néhai pápa jelmondata), alatta a pápai címer;

– egyik oldalán: “A Hitközség gyűjtéséből öntötte Hönig Frigyes Aradon 1928”;

– a másik oldalon: “A megrepedt harangot a hívek adományából újra öntettük Lengyelországban a Hit Évében Érmihályfalva 2013”.

Bogdán István elmondta: mindhárom harangot villamosítják, és az elmúlt szerdán szintén visszaérkezett, összeállítására váró orgonával (legalsó képeinken) egy időben fogja majd egy későbbi időpontban felszentelni az újraöntöttet Böcskei László megyés püspök. Erre mihamar sor kell keríteni, hogy az alkalmatlan idő beköszönte előtt a harang visszakerülhessen a toronyba. A harang feladata, hogy hívja a híveket a templomba, az eltávozottakat kísérje utolsó útjukon, illetve, hogy nehéz idő esetén megtörje a villámokat – fejtette ki a tisztelendő, hozzátéve: a harang és az orgona is Isten dicsőségére és a hívek örömére fog újra megszólalni.


Keresés