Háztartási gépek roncsprogramja

Háztartási gépek roncsprogramja
2018. December 19.
Szerdán indul a háztartási gépek roncsprogramja, amelynek keretében idén hatvanezer értékutalvány áll a lakosság rendelkezésére.
/vlm/Image/Show/84/

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter kedden rámutatott, a roncsautóprogram mintájára kidolgozott, országos szintű projekt lényege, hogy régi típusú háztartási eszközeit energiatakarékosakra cserélje a lakosság. A beszolgáltatott régi gépekért cserében utalványokat kapnak a programban részt vevők, amelyeket aztán új készülékek vásárlására fordíthatnak. A program keretében A++ és A+++ energiahatékonysági besorolású mosógépet, hűtőszekrényt, fagyasztószekrényt és -ládát, illetve légkondicionáló berendezést lehet vásárolni.

Az idei program költségvetése mintegy 20 millió lej, ami hozzávetőlegesen 60 ezer utalványra elegendő. Ezek értéke 200, 300 vagy 400 lej lehet.

A miniszter hangsúlyozta, szerda déltől lehet jelentkezni a programba a Környezetvédelmi Alap honlapján (www.afm.ro), és ugyanitt teszik majd közzé a jóváhagyott igénylések listáját. Egy személy több háztartási gép cseréjére is pályázhat, de csak egy utalványt igényelhet kategóriánként. Az egyedi kódszámmal ellátott utalvánnyal aztán a programban részt vevő kereskedelmi egységekhez fordulhat, és a régi háztartási eszközt az új átvételekor kell majd leadnia. “Nagyon fontos tudni, hogy ha nem adja le a használt gépet, nem juthat az új termék birtokába” – nyomatékosította Gavrilescu.

A programban részt vevő kereskedelmi egységek jegyzéke szintén megtalálható az AFM honlapján. Ezek között szerepel például az eMag, a Cora, a Carrefour, a Flanco, a Media Galaxy, az Electrolux, az Altex, az Auchan, a Beko és az Arctic is.

(agerpres)