Helytörténészek és műemlékvédők konferenciája volt Isaszegen

Helytörténészek és műemlékvédők konferenciája volt Isaszegen
2013. March 23.
A PBMET tagjai az elmúlt hét végén Isaszegen jártak, egy történelmi konferencián. Városunkat Szalai Ilona és Kovács Rozália képviselte. Utóbbi beszámolója olvasható az alábbiakban.
/vlm/Image/Show/84/
PBMET-tagok csoportképe egy korábbi, isaszegi kirándulásról

Az 1848-49-es szabadságharcról – másképpen

Március 15 -17 között a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) tagjai részt vettek a Határon Túli Magyar Emlékhelyekért Alapítvány IV. Nemzetközi Konferenciáján, Isaszegen, melynek címe: „1848-49-es szabadságharcról másképpen”;. Városunkból Szalai Ilona és Kovács Rozália vettünk részt.

A konferencia célja: a magyar történelmi, kulturális és szellemi örökség kutatási eredményeinek megismertetése, átadása, megőrzése, beillesztése az európai programba.

A konferencia fő témái:

– Az 1848-49-es szabadságharc vezető személyiségeinek szerepe a hadvezetésben és egymáshoz való viszonyuk;

– A szabadságharc kevéssé ismert eseményei és személyiségei;

– A résztvevő nők, orvosok, vízimérnökök szerepe a szabadságharcban.

Az ünnepélyes megnyitó és az ünnepi műsor után érdekes előadásokat hallhattunk Damjanits délvidéki tevékenységéről, a lengyel légióról, Kiss Pál honvédtábornokról (aki diószegi származású, és felesége a Bernáthfalvi Bernáth István leánya, Mária), Gál Sándor tábornokról, a kárpátaljai nemzetőrökről, honvédorvosokról, Kossuth Zsuzsa, Bohus Antónia, Mária főhadnagy és a többiekről, valamint a vízimérnökök jelentős szerepéről.

Az előadások után péntek este orgonahangverseny volt a helybeli katolikus templomban, szombaton pedig a művelődés házban a „Csata”; táncegyüttes bemutató előadását és a nyugdíjas klub szinvonalas műsorát nézhettük meg.

Vasárnap a konferencia zárásaként kiránduláson voltunk Esztergomban, ahol a főszékesegyház kincstárát, a templomot és altemplomot, illetve a Szent István-kori történelmi romokat tekintettük meg.

Örülünk, hogy együtt lehettünk , sok mindent láttunk, tanulhattunk, jól éreztük magunkat.

Kovács Rozália

Keresés