Hentesek és mészárosok városunkban a XX. század elején

Hentesek és mészárosok városunkban a XX. század elején
2013. December 1.
Disznóvágások idején igen aktuális Kovács Rozália helytörténész írása, mely városunk henteseit és mészárosait lajstromozza a XX. század elejéről.
munkakonyv2_wm
Szilágyi Ferenc hentes és mészáros munkakönyve

Az 1900-as évek elején az érmihályfalvi Ipartestület kötelékébe 207 iparos tartozott, közöttük 1912-ben 8 mészárost említenek. (Érmihályfalva 1998, 18. oldal). Szilágyi István közgazdász ugyanitt azt írja, hogy: „Grozinger (Grosinger), Bereczki Árpád és P.Kovács kiálltak a hentesüzlet elé, ott kínálgatták húskészítményeiket.”

Az 1934-ben kiadott Érmihályfalvi Évkönyv, amelyből a település sok iparosáról olvashatunk adatokat, a következő hentes és mészáros mestereket említi:

Babós Endre hentes és mészáros, a reklám szerint „Tiszta és figyelmes kiszolgálás! Friss hentes áruk, hideg felvágottak állandóan nagy választékban.”

“Olcsó húsnak híg a leve” – olvassuk a Danszki/Dérer féle hirdetésben, mely így folytatódik: “Ügyeljen, húst és zsírt kinél vegye! Legmegbízhatóbb a Danszki Károly, Dérer Mihályné hentes és mészáros cég. Itt csak friss és jó áruval lesz kiszolgálva.”

Kiss Géza hentes és mészáros mester 1895-ben Érmihályfalván született, de csak az I. világháború éveiről vannak adataink. 1915. március 15-én vonult be a debreceni 3. honvéd gyalogezredhez. Az olasz harctéren, Doberdónál harcolt. Még 1915 decemberében megsebesült, légnyomást kapott, mely mindkét szemét megsértette, 80%-os rokkantként szerelt le.

Grosinger Emánuel (Imre) mészáros 1888-ban született, 1914-ben bevonult a debreceni 39. gyalogezredhez. Lavrovnált harcolt, megsebesült. A 11. menetzászlóaljjal az olasz frontra került, és az isonzói csatában vett részt.

Reklám: „Grosinger Emánuel hentes és mészáros Valea lui Mihai. Mindennap friss vágás. Hentesáruk kicsinyben és nagyban. Nagy raktár sózott szalonnából a nyári mezőgazdasági munkák idejére.”

Ebben az időben kötött szerződést , mint hentes és mészáros inas az 1920-ban született Szilágyi Ferenc Aranyi Mihály mészáros mesterrel. A román nyelvű szerződés szerint (alább jobbra) 1936. október 24-től kezdődően három évig a fent nevezett Aranyi Mihály mészárosnál fog inaskodni, aki vállalja, hogy megtanítja a mesterségre. Az inasévek alatt biztosít neki szállást, kosztot, ruhát és tisztálkodási lehetőséget.

1941. március 6-án a Járási Ipartestület (Érmihályfalva) kiállítja a Zilahon kiadott 360/1937. számú Tanoncz Bizonyítvány alapján Szilágyi Ferenc hentes és mészáros segédnek a munkakönyvet (nagy képünk). Aláírják Berecz Lajos elnök és Oláh Miklós jegyző.

A munkakönyv érdekessége a „Néhány tanács az életútra”, mely a borítófedélen belül olvasható.

Keresés