Holokauszt megemlékezés Érmihályfalván

Holokauszt megemlékezés Érmihályfalván
2016. October 19.
Október 10-én emlékeztek meg Érmihályfalván a holokauszt 76. évfordulóját a zsidó temetőben lévő emlékműnél. Az ünnepség fő szervezője az Érmihályfalvi 1-es számú Mezőgazdasági Főgimnázium volt.
/vlm/Image/Show/84/

Az eseményen részt vettek a zsidó hitközség helybéli képviselői és a Zelk Zoltán iskola tanulói, Fele Mioara tanárnő vezetésével. Beszédet mondtak Dronca Flore és Varga Mihály tanárok a főgimnázium részéről. Beszédükben hangsúlyozták, hogy október 9. egy nagy emléknap, emlékezni kell a zsidó és nem zsidó áldozatokra, akik a második világháború alatt vesztették életüket, német kivégző táborokban. Hangsúlyozták, hogy emlékezni és fejet hajtani kell, felidézni honfitársaink emlékét. Közösen el kell ítélni a német népirtásokat, elutasítani a faji megkülönböztetés minden formáját és megnyilvánulását. Ki kell mondani nyíltan, hogy okultunk az európai és saját történelmünkből, soha nem akarjuk, hogy ilyen szörnyűségek előforduljanak valaha. A két tanár kiemelte, hogy azokat, akiket a hitleri nemzetszocializmus embertelen ideológiája nevében kiközösítettek, elhurcoltak és lágerekben zártak, akiket megkínoztak és kivégeztek, mind ugyanolyan emberek voltak mint mi – éppen ezért kell emlékezni és fejet hajtani.Emlékezni kell azokra a vészterhes időkre, amikor bárki áldozattá válhatott, akinek a náci eszme alapján nem volt megfelelő a származása, a vallása, a politikai hovatartozása, akinek nem volt megfelelő a nácikhoz való viszonyulása. A náci politika semmibe vette az emberi szabadságjogokat, az emberi méltóságot.Létrehozták a zsidókra és cigányokra vonatkozó halálos törvényeket, megsemmisítésükre pedig a halálgyárak egész sorát hozták létre Európában. A népirtásokért viselt felelősség azonban nem egyedül a hitleri Németországé, súlyos felelősség terheli az európai országok náci kollaboránsait is. Az erdélyi zsidók meghurcoltatásában és kivégzésében a magyar állam számos képviselője, megannyi cinkos propagandistája, ezernyi náci szellemiségű tisztségviselője is tevékenyen részt vett. Bár az elkülönítés és deportálás a német kivégző táborokban német követelés volt, hangsúlyozni kell, hogy a helybéli embereket is nagy felelősség terheli. Az áldozatok emléke előtt fejet hajtva ki kell mondani, hogy egyes európai államoknak súlyos felelősségük van abban, hogy ilyen borzalmak megtörténtek. Ki kel jelenteni nyíltan, hogy a megtörtént súlyos tragédia az európai államok szégyene is.

Az elhangzott beszédek után a fentebb említett tanárok megkoszorúzták a zsidó temetőnél lévő emlékművet, majd az ünnepség után a tanárok és diákok ellátogattak a zsinagógába, ahol a helyi zsidóság képviselője egy rövid beszédet tartott a helybéli zsidóság múltjáról és jelenéről.

Varga Mihály tanár

Keresés