Hőség okozta mezőgazdasági károk

Hőség okozta mezőgazdasági károk
2017. August 29.
A hőség okozta veszteségben érintett gazdák jelentkezhetnek a károk felméréséért, a későbbiekben a Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez fordulhatnak kártérítésért.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

Az idei nyáron több napon keresztül is 35 Celsius-fok fölé kúszott a hőmérő higganyszála, ami a mezőgazdasági növényekben nemcsak mennyiségileg, hanem minőségileg is károkat okozott. A szárazsággal ellentétben, amely az öntözőrendszerek által kivédhető, a hőség ellen nem lehet védekezni, így az beilleszkedik a természeti csapások kategóriájába, ezáltal pedig a gazdák kártérítésben részesülhetnek. Ennek kapcsán a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóság felhívja a hőség okozta károkban érintett gazdák figyelmét, hogy jelentkezzenek a helyi közigazgatási egységnél, és kérvényezzék a károk felmérését, illetve az igazoló dokumentumokat, amelyek a későbbiekben a Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) általi kártérítés miatt válhatnak szükségessé.

További információk a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóságnál, a 0259/41-27-66 telefonszámon kérhetőek, felelős személy Raţ Mihai Gabriel.

(Bihari Napló)

Keresés