Hőseink az I. világháborúban – A 39. debreceni honvéd gyalogezred érmihályfalvi katonái

Hőseink az I. világháborúban – A 39. debreceni honvéd gyalogezred érmihályfalvi katonái
2014. November 16.
November 22-én, szombaton koszorúzással, kiállítással és az alkalomra összeállított műsorral emlékezhetünk az első világháború érmihályfalvi áldozataira. Kovács Rozália helytörténész az alábbi írása mintegy előzetest ad az eseményhez.
A debreceni 39.gyalogezred laktanyája, alább zászlója
A debreceni 39.gyalogezred laktanyája, alább zászlója

Az I. világháborúban  harcolt érmihályfalvi hős katonák nevei, adatai után kutatva eddig több mint 80 katona nevére bukkantunk, adataikból kitűnik, hogy 31-en a debreceni 39. honvéd gyalogezredben szolgáltak. Adataikat és fényképeiket sikerült megtalálni, ők azok, akik  hazatértek a háborúból.  Az odamaradt bajtársaikról nincsenek adataink.

A megemlékezéskor természetesen szerepelnek majd a kiállított hősök között.  

„Sűrű köd borítja a hegyek tetejét, poszton áll a magyar baka, lesi ellenfelét. Esik eső, hideg szél fúj a hegyek tetején, de azért a magyar baka a helyén. Néha – néha eszébe jut régi boldogsága, könnyes szemmel rágondol kedves családjára. Én Istenem segítsd meg a magyarok erejét, hadd győzze le hűtlen ellenségét”. (Nyéki Sándor kiskönyvéből)

1.  Bajkán György

2.  Berényi Miklós

3.  Bihari Zsigmond

4.  Czeglédi Károly

5.  Dobos Lajos

6.  Glück Sándor dr.

7.  Grosinger Imre

8.  Grósz Herman

9.  Grünfeld Béla

10. Fisch Sándor

11. Fülöp Gábor

12. Kelemen József

13. Kiss József

14. Kovács Pál

15. Magyar István

16. Nemes Zsigmond

17. Nyéki Sándor

18. Orosz Sándor

19. Papp Gyula

20. Papp József

21. Sághi Lajos

22. Adonyi Somogyi József

23. Sorbán András

24. Sass Bálint

25. Schwartz Jakab

26. K.Szabó Imre

27. Szentiványi István

28. Sziky Lajos

29. Torda Dániel

30. Teitelbaum Móric

31. Vajda Zsigmond.

    A felsoroltakról kevés adatunk maradt, de azt tudjuk, hogy Sorbán András fogságban volt 1921-ig, Czeglédi Károly 4 évet töltött fogságban, testében golyóval tért haza. Nyéki Sándor társaival Centoban, Olaszországban volt fogságban. Fisch Sándor ugyancsak fogságot szenvedett.

    Szenvedéseikről, betegségükről, rokkantságukról néhány adat: Bihari Zsigmond mint 50 %-os rokkant  szerelt le,  Fülöp Gábor 50 %-os rokkant, Kelemen József 75 %-os, Magyar István 51 %,-os, Papp József 60 %-os. Sass Bálint 75 %-os, Somogyi József  75 %-os,  és Sziky Lajos   légnyomást kapott, rokkantként szerelt le.

„Doberdó fennsík mezején a golyók csapatosan repülnek. A dekungok mindenfele belőve, nincs menedék hova ember mehetne. A romok közt mindenfele holttestek, sebesültek vért csorgatva menedéket keresnek.” (Nyéki Sándor kiskönyvéből)

A november 22-i esemény részletes programja ide kattintva olvasható.

Keresés