Hősök, példaképek, hazafiak – avagy diákjaink a XXIV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémián

Hősök, példaképek, hazafiak – avagy diákjaink a XXIV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémián
2019. August 30.
Molnár Kamilla, Kelemen Hilda Orsolya és Kádár Anna Orsolya vett részt a honismereti táborban, Kőszegen. Utóbbi beszámolója olvasható alább.
/vlm/Image/Show/84/
A lányok előadásaik közben, illetve a kőszegi várban

A Honismereti Szövetség pályázatot hirdetett meg januárban, melyre egy választott történelmi személyiség, példakép bemutatásával lehetett jelentkezni. A pályázat címe: Arcok és harcok – hősök, példaképek, hazafiak. Magyarországi és határon túli diákok egyaránt pályázhattak. A leadási határidő 2019. március 15. volt.

Érmihályfalváról hárman írtunk dolgozatot: Molnár Kamilla Andrássy Ernőt választotta példaképének, Kelemen Hilda Orsolya és Kádár Anna Orsolya (jómagam) Sass Kálmán, Érmihályfalva mártír lelkipásztorának életéről számoltunk be esszénkben. Úgy gondoltuk, szívesen ismertetnénk meg ezeket a példaértékű embereket másokkal is, mivel nevük sajnos nem sok ember számára ismert.

A dolgozat megírásával részvételt nyertünk a Honismereti Szövetség által szervezett XXIV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia táborába, amelyet július 30. és augusztus 4. között szerveztek meg. E színvonalas rendezvénynek idén Kőszeg adott otthont, ami minden szempontból kitűnő választás volt: igényeinket kielégítő volt a szállás, az étel, a programok változatosak és élvezhetőek voltak.

Az átdolgozott esszéinket egy prezentáció segítségével legjobb tudásunk szerint mutattuk be a közönségnek.

Egy hét alatt rengeteg színes és érdekes bemutatót hallhattunk neves emberektől, és a táborra részvételt nyert diákoktól. Könyvbemutatón vehettünk részt, idegenvezető segítségével bejártuk Kőszeg utcáit, megismerkedhettünk a nagy múltú város történelmével. Jártunk a várban, temetőt látogattunk, fürdőztünk Bükkfürdőn. Tanulmányi kirándulás keretében ellátogattunk Lékára, Rohoncra, Bucsura, Nardára és végül, de nem utolsó sorban a Felsőcsatár-i Vasfüggöny Emlékmúzeumba. Emellett kőszegi tartózkodásunk idején zajlottak az Ostromnapok, ami még élvezetesebbé tette a tábort.

A felkészülésben segített, valamint a táborban kísérőnk volt Szilágyi Éva Andrea történész, muzeológus.

Kádár Anna Orsolya,

a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának tanulója