Hun tábori élménybeszámoló – avagy a nagy besenyői kihívás

Hun tábori élménybeszámoló – avagy a nagy besenyői kihívás
2017. August 17.
Július 27. és augusztus 2. között tartották meg a sepsibesenyői Hun tábort, melyen részt vettek Boldog Donáta és Kovács-Truczkai Panna Dalma diákok is, az "Adj, király, katonát!” ifjúsági vetélkedőn elért kiemelkedő helyezésüknek köszönhetően. A lányok beszámolót is írtak élményeikről.
/vlm/Image/Show/84/

Az „Adj, király, katonát!”; ifjúsági vetélkedőn elért kiemelkedő helyezésünkért mindketten részt vehettünk a sepsibesenyői Hun táborban, július 27. és augusztus 2. között. A táborra való felkészülés nagyon izgalmasnak tűnt, mivel olyan dolgokat is magunkkal kellett vinnünk a szervezők kérésére, amelyek számunkra nagyon furcsának tűntek, de mint később kiderült, mégis hasznunkra váltak, például drót, spárga, bicska, gyufa, botok, balta, gumicsizma, ivókürt, vágódeszka, stb.

A Hun tábor első napja a törzsek megalakulásával, a kagánok megválasztásával és a sátrak felállításával kezdődött. Csongor, Zoltán és István népe alakult meg. Mivel a hun lovas nemzet, ezért mindenki elkészítette a saját faparipáját és rovásírással faragta bele a nevét. Erre a tábor ideje alatt éjjel-nappal vigyáznunk kellett, nehogy a másik törzs ellopja. A táborvezetők összegyűjtötték a mobiltelefonokat és a karórákat, mivel a hunok szabadságszerető emberek voltak. Másnap reggel a közeli templom harangjai ébresztettek bennünket. Mindhárom törzsnek indulót és csapatkiáltást kellett írnia. A honvágy is feledésbe kezdett merülni Csaba Tengrikút szavaival: „Tégy meg mindent a siker érdekében.”; Elmondása szerint a tábor egy nagy kihívás, a medvék elől nem kell megfutamodni, hanem szembe kell nézni velük.

A tábor ideje alatt nagyon sok vetélkedőn mérhették össze a hunok tudásukat, rátermettségüket: íjazás, hunfoci, métázás, számháború, hét vezér játék, zsákban futás, vízi csata. Lovas íjászbemutatót is megtekinthettünk s néptáncot is tanulhattunk. Nemezelésre is lehetőség volt, valamint törzsi nyakláncot is készíthettünk agyagból, amit nagy örömmel vittünk haza. Vendégünk volt a Zöld Nap Alapítvány is, akik sok környezetvédelmi játékkal készültek nekünk, elhozták más nemzetiségű önkénteseiket is. A melegebb napokon a besenyői tó hűsítő vizében fürödtünk, játszottunk.

Fájó szívvel hagytuk ott a tábort, az új barátokat, akikkel egy héten keresztül tűzön-vízen átmentünk. A búcsúnál az örömkönnyek s ölelések között megfogalmazódott bennünk, hogy milyen rosszul tettük volna, ha nem jövünk el. Mindenkinek ajánljuk figyelmébe a tábort, csodás élmény volt!

Boldog Donáta VIII. C és

Kovács-Truczkai Panna Dalma VI. C, diákok

Keresés