Időjárás-előrejelzés: Mi várható szilveszterig?

Időjárás-előrejelzés: Mi várható szilveszterig?
2014. December 28.
Egyeseknek jó, másoknak rossz hír, de most már egész biztos, hogy az év utolsó napjaiban megérkezik az igazi tél. Az Érmelléken a legkisebb az esélye az összefüggő hótakaró kialakulásának. Bántó Norbert előrejelzése.
/vlm/Image/Show/84/
A határ két oldalán hasonló idő várható (illusztráció: idokep.hu)

Mivel észak – észak-kelet felől folytatódik a hideg levegő beáramlása a Kárpát-medencébe, téliesre fordul az idő – legalábbis ami a hőmérsékletet illeti. Havazás is lehet, azonban a csapadék mennyisége még bizonytalan.
Vasárnap egy mediterrán ciklonnak köszönhetően fokozatosan beborult az ég, a maximum hőmérséklet 1 fok körül várható és a késő délutáni, kora esti óráktól egészen a hétfő déli órákig havazás varható.
24 óra alatt Nagyváradon 2-4 cm-es hóréteg alakulhat ki. A Partium déli részén ennél kicsivel több, északi részén kevesebb havazásra van kilátás. A legnagyobb mennyiség a hegyekben várható (akár 15-20 cm), a legkevesebb az Érmelléken, ahol nagyon kicsi az esélye, hogy összefüggő hótakaró alakuljon ki.
Mindeközben Magyarország déli részén illetve Románia legnagyobb részén további 15-25 cm-es friss hóréteg rakódik majd le.
Ezt követően egy jó ideig a hőmérő higanyszála nem emelkedik majd fagypont fölé.

Kedden és szerdán hajnalban a Partium északi részén akár -8, -10 fok sem kizárt.
Aki szilveszter éjszakáján szabadtéri programot is tervez, az készüljön fel a -6, -8 fokos hidegre.

Keresés