Ifjúsági szervezetek vetélkedője Biharországról

Ifjúsági szervezetek vetélkedője Biharországról
2014. October 28.
Az elmúlt hét végén az Érmihályfalvi Ifjúsági Szervezet (ERMISZ) és a Vidéki Ifjúsági Szövetség (VIDIFISZ) közösen szervezte meg az immár hagyományossá vált "Biharország, szép hazám!" elnevezésű vetélkedőt.
/vlm/Image/Show/84/
A Gödör rendezvényházban vetélkedtek a csapatok

Szombat délután a Gödör rendezvényházban tartották meg a “Biharország, szép hazám!” című interaktív kulturális vetélkedőt. Karsai Attila, Érmihályfalva alpolgármestere nyitotta meg az eseményt, gratulálva a szervezőknek, illetve kifejezve reményét, hogy az ifjúsági szervezetek egyre jobban kiveszik részüket településeik közösségi életéből.

A vetélkedő témája a történelmi Bihar vármegye, illetve a jelenlegi Bihar megye jelentős irodalmi és történelmi személyiségeihez, eseményeihez, jellegzetes épületeihez, valamint fontosabb turisztikai látványosságaihoz kapcsolódott. A játék izgalmát leginkább az adta, hogy a versenyzőknek nem megadott könyvészet alapján kellett teljesíteniük, hanem megfigyelőképességüket, ügyességüket, memóriájukat és leleményességüket kamatoztathatták. A vetélkedőre érkeztek fiatalok Monospetriből (két csapat), Bihardiószegről, Micskéről és Margittáról is. A szervezők 4-6 tagú csapatok jelentkezését várták, de sajnos különböző (az ideutazással kapcsolatos) okok miatt Diószeg csapatát két személy alkotta. Mindegyik “team” egy rövid bemutatóval (Power Point, vers) kezdett, melyben ismertették saját településüket, és a csapatot (csapattagokat), majd a bemutatók alapján kérdéseket kellett feltenniük egymásnak a saját településük kapcsán, s erre kellett az ellenfeleknek válaszolniuk. Ezután egy tippelős játék következett, ami nem véletlenül kapta a Tipp-hopp nevet. Bihar megyével kapcsolatos kérdések hangzottak el, a játékosoknak pedig számjegyeket (évszámokat, népességet, stb.) kellett megsaccolniuk. A továbbiakban még számos, változatos feladattal néztek szembe a versenyzők, például.: ki kellett rakniuk Bihar megyét puzzle-ből, egy szórácsban a megye településeinek híres személyneveit találhatták meg, valamint írók, költők és verscímek felismerésében sem volt hiány. A vetélkedő és egyben a kemény munka után a szervezők megvendégelték a csapatokat, s csupán a finom vacsora megpihenése után következett az eredményhirdetés.

A zsűri – Dienes Ilona Erika (magyartanárnő), Boda Brigitta (kereskedelem szakos tanárnő) és Kiss Imre (földrajz szakos tanár) – által összeszámolt pontok alapján a végeredmény a következő lett:

I. helyezett: Petry ipszilonnal (Monospetri)

II. helyezett: MI-FI (Micske)

III. helyezett: Atyai csapat (Monospetri).

Dicséretben részesült a margittai MIK vagyunk és a bihardiószegi Úttörők csapat.

A rendezvény főtámogatója a Bihar Megyei Tanács volt.

Az ERMISZ sajtószolgálata