Igényelhető a gázolajtámogatás

Igényelhető a gázolajtámogatás
2014. July 16.
A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) várja a bihari haszonélvezők kérelmeit a 2014-es esztendő második negyedévében felhasznált gázolaj támogatás megtérítésére.
/vlm/Image/Show/84/
A megtérítési igények benyújtása 2014. július 1. és július 31. között zajlik azon haszonélvezők számára, akik Bihar megye területén mezőgazdasági megművelésre alkalmas földterülettel rendelkeznek és korábban a törvényes rendelkezéseknek megfelelően kérelmezték a területigényű támogatást. Igényeiket az APIA Bihar megyei Központjáben (Matei Corvin utca 1. szám) nyújthatják be egy, a második negyedévre vásárolt gázolajat összesítő táblázat és a Mezőgazdasági Minisztérium által előírt dokumentumok kiséretében. 2014–re a mezőgazdaságban felhasználandó szükséges gázolaj mennyiséget egyszerre vagy szabad választás alapján részletenként szerezheti be a haszonélvező. Az állami támogatást felosztva, a negyedévi kérelmek alapján fizetik vissza, a támogatásra igényelt gázolaj pedig negyedévenként mindössze a felhasznált mennyiség fele lehet (1 000 liter gázolaj 379,395 euró/lejbe kerül).
Az állami támogatások haszonélvezői az alábbi jogi vagy magánszemélyek lehetnek:
– mezőgazdasági termelők
– engedélyezett fizikai személyek
– egyéni- és családi vállalkozások
– termelői csoportok
– jogi személyek
– állattenyésztők
– talajjavítók
– kutató szervezete
– egyetemek, kutató állomások.
A támogatások egyaránt vonatkoznak a mezőgazdasági termelőkre, az állattenyésztőkre és a talajjavító egységekre a következők alapján: szerepeljenek az egységes országos iktatóban, az APIA nyilvántartásában, a védett területek és a szőlő ültetvények iktatójában is; szerepeljen az Országos Állategészségügyi Hatóság és az Élelmiszerbiztonsági Ügynökség nyilvántartásában; a megművelt terület legkevesebb egy hektár legyen; a rendelkezéseknek megfeleljen a tenyésztett állatok száma; belsőégésű motorokat használjon az öntözésre; a visszafizetési kérelmeket a következő negyedév előtti hónap végén kell benyújtsák.
(BN)