III. Kabos Endre sport diákolimpia – a mi olimpiánk

III. Kabos Endre sport diákolimpia – a mi olimpiánk
2022. May 19.
borito

A fenti címmel kézilabda és labdarúgó selejtező mérkőzésekre került sor, május 18.-án szerdán, Bihar megyei középiskolás diákok részvételével Érmihályfalván a Praszler Gyula futballpályán és a mellette található sportteremben.

Kabos Endre 1906 nov. 5.-én született Nagyváradon. Háromszoros olimpiai, hatszoros Európa-bajnok bajnok, kardvívásban. 1944 november 4-én a németek által aláaknázott budapesti Margit hídon közlekedett, amikor a halálát okozó robbanássorozat történt.

Kézilabdában, a hegyközszentmiklósi Toldi, Székelyhíd, Szalacs, Margitta és a helyi Zelk Zoltán Gimnázium küldte pályára lánycsapatát, míg a fiúknál, a hegyközszentmiklósi Toldi,  Érkörtvélyes és Szalacs csapatai mérkőztek.

A képen a nagyváradi döntőbe  jutott érmihályfalvi kézilabdás lányok és edzőjük Budár Bálint

Labdarúgásban, két korcsoportban 5-6 és 7-8 osztályos fiúcsapatok  mérkőztek egymással. Az 5-6 osztályosoknál Érköbölkút,Székelyhíd, Érsemjén, a hegyközszentmiklósi Toldi, és a Zelk Zoltán Gimnázium csapatai, míg a 7-8 osztályosoknál, a nagyváradi Szacsvay Imre, Szentjobb, Kágya, Székelyhíd, Berettyószéplak, Szalacs és Érsemjén csapatai küzdöttek a pontokért.

Kézilabdában a lányoknál a döntőben, Szalacs-Érmihályfalva, a harmadik helyért pedig Margitta-Székelyhíd mérkőzésekre kerül majd sor. Fiúknál az első helyért Érkörtvélyes-Szalacs párharc lesz, a harmadik helyezett a Hegyközszentmiklós együttese lett mivel Paptamási csapata nem érkezett meg a sportrendezvényre.

Fociban az 5-6 osztályosoknál Érsemjén-Székelyhíd döntő lesz, a harmadik helyezésért Szentmiklós, Köbölkúttal fog küzdeni, a 7-8 osztályosoknál Érsemjén-Berettyószéplak rangadó lesz, míg Kágya és Szalacs csapatai a bronzéremért mérkőznek. A diákolimpia döntőire május 26.-án Nagyváradon a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretein belül kerül sor, a díjakat Novák Eduárd paralimpiai bajnok, Románia sportminisztere valamint Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó adják majd át. A Kabos Endre sport diákolimpia főszervezője az érmihályfalvi 1-es számú Technológiai Líceum, partnerei a Zelk Zoltán Gimnázium, valamint Érmihályfalva önkormányzata. További, a szervezésben részt vevő partnerek: Varadinum Kulturális Alapítvány, Bihar Megyei Tanfelügyelőség, az RMDSZ Bihar megyei szervezete, valamint a Nagyváradi Crișul Sportklub.

A rendezvény gördülékenyen zajlott, amely a helyi szervezőcsapat, pedagógusok, edzők rátermettségét, tapasztalatát dícséri.

Balázs József Attila

Keresés