Intézkedések a sertéspestis ellen

Intézkedések a sertéspestis ellen
2017. August 7.
Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (DSVSA) már tett intézkedéseket, de továbbiakat is javasol a tenyésztőknek az afrikai sertéspestis megállítására.
/vlm/Image/Show/84/

Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában, a fertőzőgócot Szatmárnémeti szélén fedezték fel a hatóságok, egy háztáji gazdaságban, jelentette be kedden az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (DSVSA). A betegség összesen hét állatot fertőzött meg két háztáji gazdaságban, miután az egyikből átterjedt egy szomszédosra is. A megfertőzött állatokat elégették. A hatóságok – közleményük szerint – a fertőzött gazdaságokban megtettek minden olyan intézkedést, ami a fertőtlenítéshez, a vírus terjedésének megelőzéséhez szükséges, ugyanakkor az európai illetékes szerveket is értesítették a vírus romániai megjelenéséről. Az első vizsgálatok alapján feltételezik, hogy a kórokozó Ukrajnából került az országba, fertőzött állati eredetű termékek révén.

A DSVSA Bihar megyei kirendeltsége, megelőzendő a betegség megjelenését megyénkben, a következő intézkedéseket hozza: egy helyi központ létrehozását, melynek feladata a betegség terjedésének megelőzésében tevőlegesen résztvevő intézmények munkájának összehangolása; ismeretterjesztő szórólapok terjesztése a lakosság körében, az önkormányzatok révén és a határátkelési pontokon; ellenőrzések a piacokon, az élőállatok szállítását végző cégeknél és az utakon, turisztikai célpontokon; tájékoztató találkozók szervezése állattenyésztésben, élelmiszer-forgalmazásban, vadászatokban résztvevő személyeknek a betegség mibenlétéről, felismeréséről. Általánosan javasolt megelőző intézkedések: ismeretlen eredetű állatok kitiltása a tenyészetekből, az állatok visszatartása a legelőkről; csak biztos helyről származó takarmány használata (tilos a háztartási vagy a közélelmezési egységekből származó élelmiszer-hulladék felhasználása); a hatóság azonnali értesítése megbetegedések, esetleges elhullások észlelésekor. A DSVSA a továbbiakban is rendszeresen tájékoztatja a nyilvánosságot az afrikai sertéspestissel kapcsolatos információkról, a megelőzési intézkedésekről.