Irodalmi est volt Bihardiószegen

Irodalmi est volt Bihardiószegen
2016. January 29.
Bihardiószegen tartotta kultúranapi összejövetelét az érmihályfalvi tagokat is soraiban tudó Berettyó-menti és Érmelléki Közművelődési Egyesület. Mások mellett Szilágyi Ferenc Hubart is olvasott fel saját verseiből.
/vlm/Image/Show/84/
A találkozó résztvevői a Zichy kastélyban (szöveg és fotók: Tőtős Norbert)

A decemberben megalakult Berettyó-menti és Érmelléki Közművelődési Egyesület (BÉKE) első rendezvényét a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartotta a bihardiószegi Zichy-kastélyban, amelyre közel száz helyi és környékbeli érdeklődő látogatott el Érmihályfalvától, Székelyhídon és Margittán keresztül Diószegig.

Az irodalmi est a Himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd Ghitea-Szabó Angéla kántornő vezetésével a helyi iskolások furulyacsoportja adott elő rövid műsort. A helyiek nevében Dr. Szabó József helytörténész köszöntötte a meghívott vendégeket és a helyieket. Mados Attila, Bihardiószeg község polgármestere megköszönte az egyesületnek, hogy első rendezvényük színhelyéül települését választották, gratulált a rendezvényhez és afelől biztosította az egyesület tagságát, hogy Bihardiószeg bármikor helyt ad hasonló kulturális eseményeknek.

Dr. Oláh József, a BÉKE elnöke köszöntőjében kitért a Himnusz megírására, a Magyar Kultúra Napjának és magyar irodalmunk fontosságára. Ezt követően Zsidó Piroska helyi pedagógus, a BÉKE egyik alapító tagja tartott érdekes előadást Kölcsey és a Himnusz szerepe magyarságunk irodalmi életében címmel. Az általános tudnivalók mellett sok újdonság és kuriózum derült ki nemzeti imánkkal és költőjével kapcsolatban. A kivetítéssel tarkított előadást követően szabad versfelolvasást tartottak, melyen Dr. Oláh József és az érmihályfalvi Szilágyi Ferenc Hubart saját verseiket, míg Dr. Szabó József a diószegi néhai Géczi József verseit, míg Varga Irénke helyi pedagógus saját fiának verseit osztotta meg a halgatósággal.

Egy rövid szünet következett, mely alatt a vendéglátók finom kaláccsal, meleg teával és a helyi borbarátok körének jóvoltából díjnyertes diószegi borokkal látták vendégül a jelenlévőket.

A szünet után Dr. Szabó József helytörténész vezette végig az érdeklődőket a Zichy-kastélyban berendezett állandó kiállításon, melynek témája az Érmellék. A jelenlévők megismerhették a Zichy-kastély építésének történetét és Bihardiószeg múltját, valamint az Érmellék földrajzi kialakulását, a lápvilág, az állat- és növényvilág sokszínűségét és gazdagságát.

Az est végén Tőtős Norbert a BÉKE ügyvezető elnöke köszönte meg a helyi vezetők hozzájárulását a sikeres rendezvényhez, a sikeres és érdekfeszítő előadásokat valamint a nagyszámú érdeklődő jelenlétét.

Keresés