Iskolakezdés a remény jegyében

Iskolakezdés a remény jegyében
2021. September 14.
Zelk 1

,,Ha élet zengi be az iskolát, az élet is derűs iskola lesz’’

Szeptember 13.-án 9 órakkor a ,,Zelk Zoltán’’Gimnázium igazgatója Varga Róbert köszöntötte a tanévnyitó ünnepségen megjelent diákokat, pedagógusokat és szülőket valamint Karsai Attila alpolgármestert, és Gabriel Salajan rendőr főbiztost. Sajnálatát fejezte ki, hogy ez alkalommal csak a főépületben kezdő ötödikes diákok lehettek jelen a tanévnyitó ünnepségen, osztályfőnökeikkel.

 Bevezetője után átadta a szót Karsai Attila alpolgármesternek, aki a város vezetését képviselte az ünnepségen. Ő is köszöntötte a megjelenteket, majd kitért a mindennapjainkat kellemetlenül befolyásoló járványhelyzetre, reményét fejezve ki, hogy az új tanévben már nem kell otthonról, online módon tanulniuk a diákoknak. Minden diák, szülő és tanár számára új kihívásokat tartogat a 2021/2022-es tanév, amelynek a végén remélhetőleg elmondhatjuk sikeres évet zártunk. Érmihályfalva önkormányzatakiemelt prioritással kezeli az oktatást amelynek , lehetőségeihez mérten, minden támogatást igyekszik megadni. A következő időszakban, látványos változás várható infrastrukturális téren, helyi szinten a tanügyben, a különböző pályázatokból lehívott anyagi forrásokból. Ezekből felújításokat, valamint új épületeket, napközit és bölcsődét fognak megvalósítani. Az iskolák felszereltsége is látványosan javulni fog, már közbeszerzési eljárás alatt van a különböző okos eszközök, intelligens táblák, számítógépek, laptopok beszerzése. Sikerült használatba adni a Dihenesi iskola épületét, mely teljes mértékben megújult. Vannak még elvégzendő feladatok az épületen de ezek már nem hátráltatják az oktatást. Beszédét, amelyet román nyelven is tolmácsolt a hallgatóságának, Ady Endre szavaival zárta, ami alcíme is lett beszámolónak:,,Ha élet zengi be az iskolát, az élet is derűs iskola lesz.’’

Ezután Gabriel Salajan szólt a megjelentekhez, kiemelve, hogy mindnyájan szokatlan helyzettel szembesültünk az elmúlt másfél évben. Csak felelősségteljes viselkedéssel lehet felülkerekedni a kialakult helyzeten és a rendvédelmi szervek mindent megtesznek, hogy az iskolák és azok környéke különösen biztonságos legyen.

Körmendi Gyula aligazgató a Bihar Megyei Tanfelügyelőség üdvözletét közvetítette, amelyben többek között megköszönték a diákok és pedagógusok helytállását az elmúlt különösen nehéz tanévben.

Végezetül újra Varga Róbert igazgató vette át a szót. Elsősorban türelmet kért a diákoktól és a szülőktől a tanév első napjaiban, heteiben esetlegesen felmerülő kellemetlenségekkel kapcsolatban, biztosítva mindenkit, hogy ő és a tanári kar azon dolgoznak, ilyen ne forduljon elő vagy csak elvétve. Megnyugtatta a diákokat, az új hely ahol tanulmányaikat folytatják, csak az első napokban, hetekben lesz szokatlan, éppúgy mint az, hogy ezután minden tantárgyat, más-más pedagógus fog tanítani.

Ezután következett az új ötödikes  osztályok, és osztályfőnökeik bemutatása:

V. A osztály, Drucaci Adina -27 tanuló

V.B osztály, Nagy Éva-20 tanuló

V.C osztály,Darabont Alíz-22 tanuló

V.D osztály,Gál Erzsébet-23 tanuló

V.E osztály, Fele Sándor-26 tanuló

Az igazgatók életében, sajnos olyan alkalmak is vannak, amikor olyan munkatársat kell nyugdíjba engedni, akire hosszú éveken át bármikor számítani lehetett. Nehéz olyan embertől megválni mint Wéber Csaba adminisztrátor, hiszen nem volt számára megoldhatatlan probléma, amit ne tudott volna megoldani.

 Az ünnepség végén megszólalt az iskola csengője ezzel is jelképesen jelezve, immár megkezdődött az új tanév.