Ismét köszönthették az érmihályfalviak a Csíksomlyó Expresszt

Ismét köszönthették az érmihályfalviak a Csíksomlyó Expresszt
2015. May 22.
Összességében mintegy 40 percet állt az érmihályfalvi vasútállomáson péntek délelőtt a Csíksomlyó Expressz, mely éjfélkor indult Szombathelyről és a szombati búcsúra viszi utasait.
/vlm/Image/Show/84/
A feldíszített mozdonyt a szerelvény elejére csatolták

A szerelvény ünnepélyes fogadását meghirdető EMNT előrejelzése (és a menetrend) szerint a vonat érkezése 10.50-re volt várható, amit nem csak tartottak, de mintegy öt perccel hamarabb is gurult be az állomásra. A peronon és a sínek mentén mintegy 150-en várták az érkezőket, lengtek a magyar és a székely zászlók, a Vitézi Rend lobogója, de a Partiumi Autonómia Tanács (PAT) egy héttel korábbi közgyűlése által a Partium zászlajának nyilvánított lobogó is – utóbbival közelebbről is megismerkedhettek a vonat utasai, akik annak kicsinyített változatát dr.Szilágyi Ferenctől, a PAT elnökétől vehették át. Közben Kossuth nóták és a Himnusz is felhangzott.
Míg a II.Rákóczi Ferenc fejedelem képmásával és jelmondatával díszített mozdonyt az “érkezési oldalról” a szerelvény másik végére tolatták, a jelenlévő szakemberektől megtudtuk: egy korszerű Bombardier Traxx márkanevű villamos mozdonyról van szó, amit biztonsági okokból vontat két dízel mozdony, ha esetleg egyikük meghibásodna menet közben. Érmihályfalváig 2 MÁV-mozdony vontatta, innen pedig 2 CFR-mozdony Kolozsvárig, ahol csatlakozik a villamos vezetékre és “egyedül” megy tovább, mivel felszereltsége megfelel a romániai közlekedés-biztonsági feltételeknek.
Az előre jelzett 20 perc helyett mintegy 40 perc elteltével, 11.26-kor indult tovább a szerelvény, miközben a hivatalos tennivalókat elintézték, illetve bevártak egy másik vonatot, ami ugyancsak a határ túloldaláról érkezett – menetrend szerint – és a váltókat átállították. Miközben a 14 személyvagonból álló szerelvény kigördült, zászlólengetéssel és a “Hajrá, magyarok!” -biztatással búcsúztak egymástól az utasok és a helyben maradtak.

Keresés