Ismét megjelent a sertéspestis Érmihályfalva egyik tanyáján!

Ismét megjelent a sertéspestis Érmihályfalva egyik tanyáján!
2021. February 17.
Közel 370 sertésből álló állomány került megsemmisítésre
/vlm/Image/Show/84/
a kép ilusztráció

Mint azt már közöltük Önökkel, az előző év folyamán több alkalommal (itt és itt) okozott fejfájást az sertéspestis megjelenése településünkön. Úgy tűnt, hogy a fertőzést sikerült megfékezni és ideiglenesen helyre állt a rend e tekintetben. Sajnos arról kell beszámoljunk, hogy ismét megfertőződött egy Érmihályfalvához tartozó tanya (Gyűrüs) sertésállománya. A közel 370 sertésből álló állomány, megsemmisítésre került a hatósági előírásoknak megfelelően. Szeretnénk újból felhívni a lakosság figyelmét az állattartás szabályainak betartására az alábbi előírásoknak megfelelően, annak érdekében, hogy ne kerüljön be a városba a fertőzés:

– Csak az állatok tulajdonosa, vagy gondozója járhat be rendszeresen az állatok tartására szolgáló gazdasági udvarba.

– Az állatok gondozásakor arra a célra elkülönített munkaruhát, és lábbelit kell használni.

– A gazdasági udvarba (vagy a sertések közelébe) csak kéz és lábfertőtlenítő használatát követően lehet szabadon belépni és kilépni.

– Idegenek (szomszéd, vadász, stb.) csak nagyon indokolt esetben (pl. házi vágás) és az állattartó által biztosított külön munkaruhában, lábbeliben vagy egyszer használatos védőköpeny és védőlábbeli felvétele után mehetnek a sertések közelébe.

– Járműforgalom: bármilyen jármű csak kerék‐ és járműfertőtlenítés után mehet be a sertéstartó gazdasági udvarrészbe.

– Állandóan, vagy időszakosan karámban tartott állatok esetén a házi sertéseket kétsoros kerítéssel kell elválasztani a vadonélő állatoktól. A kerítések közötti távolság legalább 0,5 méter kell legyen és úgy kell kialakítani, hogy a két sor közötti terület rendszeres karbantartása, gyomtalanítása elvégezhető legyen. A kerítés magassága legalább 1 méterrel meg kell haladja a benn tartott állatok marmagasságát.

– Zárt tartás esetén folyamatosan biztosítani kell az ingatlan körülkerítettségének épségét, amely alkalmas ember, kóbor állat vagy vadon élő állat behatolásának megakadályozására. Ha a karám fala az ingatlant határoló kerítés is egyben, annak teljesen zártnak, erősnek, résmentesnek kell lennie.

– Minden más esetben külön kerítés szükséges, megfelelő távolságra (minimum 0,5 méter) a karámtól. A közrezárt területet, valamint a kerítés külső oldalán lévő területet is rendszeresen karban kell tartani. A terület gyomtalanítása, fa‐ és bozótmentesen tartása segíti a vadon élő állatok távoltartását a teleptől.

– Tilos állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladék (moslék) etetése!

– Fertőzött területen belül tilos a zöldtakarmány etetése!

– Az állattartó köteles gondoskodni az állattartó épületekben a rendszeres rovar‐ és rágcsálóirtásról.

Bármilyen megbetegedést vagy rendellenességet észlelnek a sertés állományban, azonnal vegyék fel a kapcsolatot dr. Rizó Béla (0744 517 169) körzeti állatorvos és ifj. dr. Lunczer János (0745 386 320) helyi állatorvossal.

Keresés