IV. Kabos Endre sport diákolimpia – a mi olimpiánk, Érmihályfalván

IV. Kabos Endre sport diákolimpia – a mi olimpiánk, Érmihályfalván
2023. May 10.
Kabos borito

A fenti címmel kétnapos kézilabda és labdarúgó selejtező mérkőzésekre került sor május 8-án és 9-én. Bihar megyei magyar tannyelvű középiskolás diákok részvételével, Érmihályfalván a Praszler Gyula futballpályán és a mellette található sportteremben.

Kabos Endre 1906 nov. 5.-én született Nagyváradon, háromszoros olimpiai, hatszoros Európa-bajnok kardvívásban. 1944 november 4.-én a németek által aláaknázott Budapesti Margit hídon közlekedett, amikor a halálát okozó robbanássorozat történt.

Hétfő kora délelőtt a csapatok és kísérőik köszöntésével kezdődött a kétnapos Kabos Endre sport diákolimpia. A felsorakozott csapatokat először Zeffer Tímea az Érmihályfalvi 1. számú Technológiai Líceum igazgatónője, az esemény főszervezője köszöntötte. Elmondta, a sportrendezvény két napján, összesen, majd négyszáz fiatal vesz részt a kézilabda és labdarúgó mérkőzéseken, ennyien még nem jelentkeztek erre a megmérettetésre. Köszönetét fejezte ki Karsai Attila alpolgármesternek a támogatásáért és az infrastruktúra biztosításáért, a szervezésben oroszlánrészt vállaló kollégáknak Nagy Boda Brigitta tanárnőnek, Varga Róbertnek a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatójának, Csengeri Csongor és Bánházi Miklós tanár uraknak. Nagy Boda Brigitta tanárnő, társszervező a technikai tudnivalókat ismertette, Varga Róbert köszöntője után a fair play szabályok betartására kérte a játékosokat. Az első nap, programja a következőképpen alakult, ötödik és hatodik osztályos fiúk labdarúgó selejtezői zajlottak négy csoportban, és a lány kézilabda helyosztó mérkőzések, egy csoportban.

Labdarúgásban, az első csoportban, négy csapat vett részt, a nagyváradi Ady, Szalacs, Tóti és Érmihályfalva, a másodikban a nagyváradi Szacsvay, Hegyközszentmiklós és Székelyhíd, a harmadikban Érsemjén, a nagyváradi Szent László és Szalonta, a negyedikben Bors, Köbölkút és Érkörtvélyes fiataljai. Minden csoportból az elsők jutottak tovább a május 15-én a nagyváradi Sport Líceumban tartandó döntőbe, név szerint: a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum és a Szacsvay Imre iskola, Érsemjén és Bors csapatai. A kézilabdás lányoknál a selejtező mérkőzéseken a következő eredmények születtek: Tarcsa – Szalacs 6:25, Székelyhíd-Érmihályfalva 12:13, Szalacs – Székelyhíd 21:7, Érmihályfalva-Tarcsa21:6, Tarcsa-Székelyhíd 10:14, Szalacs – Érmihályfalva 10:5. Az eredmények alapján Nagyváradon a harmadik helyért Székelyhíd és Tarcsa csapatai játszanak, az első helyezésért Érmihályfalva és Szalacs csapatai mérkőznek.

A képen a nagyváradi döntőbe jutott érmihályfalvi kézilabdás lányok és edzőik láthatók

Kedden a hetedikes és nyolcadikos fiúk labdarúgó selejtezőit rendezték, három csoportban, valamint a fiú kézilabda helyosztókat tartották két csoportban. A második sportnap megnyitóján Varga Róbert a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatója köszöntötte a megjelent iskolák sportolóit és tanáraikat, majd átadta a szót Karsai Attila alpolgármesternek aki üdvözölte a diákolimpia selejtező mérkőzéseire érkezett csapatokat. Köszöntőjében kiemelte, mint a város elöljárója, mindig szívesen látja városunkban az ilyen sporteseményeket, és prioritásként kezeli a sport támogatását, hogy a felnövekvő generációk fizikai állapota a lehető legmagasabb szintet érje el. Zeffer Tímea igazgatónő, köszöntőjében örömének adott hangot, hogy az idei, negyedik Kabos Endre sport diákolimpián már elértük a négyszáz aktív résztvevőt. Ez azt is bizonyítja van igény az ilyen és ehhez hasonló rendezvények megszervezésére. Bánházi Miklós tornatanár, a technikai tudnivalókat ismertette a résztvevőkkel.

A labdarúgás három csoportja sorsolás után a következő módon alakult: első csoport, Bors, nagyváradi Lórántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, Berettyószéplak, Nagyszalonta, második csoport, Paptamási, Hegyközszentmiklós, Érsemjén, Székelyhíd, harmadik csoport, nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum, Érmihályfalva és Szalacs. A csoportokból Szalonta, Székelyhíd és a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum, valamint a csoportokból a két legjobb második helyezést elért csapat egymással vívott mérkőzéséből, az Érsemjén – Bors összecsapásból, Érsemjén jutott tovább 1:0 eredménnyel a Nagyváradon, május 15-én rendezendő mérkőzésekre.

A fiú kézilabdások két csoportban mérkőztek, az első csoportban Érkeserű, Szalacs és Érszőlős, a másodikban pedig Körtvélyes és Élesd szerepelt. A mérkőzések után kiderült, hogy május 15-én a harmadik helyért Érkeserű és Körtvélyes, az első helyezésért Élesd és Szalacs csapata fog küzdeni. Zeffer Tímea az Érmihályfalvi 1. számú Technológiai Líceum igazgatónője, az esemény főszervezője, a rendezvény végén elégedetten nyugtázta, hogy a mérkőzések sportszerűen és gördülékenyen zajlottak, köszönhetően a felkészítő, és segítő tornatanároknak, edzőknek. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki Nagy Boda Brigitta tanárnőnek, Varga Róbert igazgató úrnak Csengeri Csongor és Bánházi Miklós tanár uraknak.

Az esemény szervezői: az Érmihályfalvi 1. Számú Technológiai Líceum főszervező és társszervezői a Zelk Zoltán Általános Iskola, Crisul-Körös sportklub, Bihar Megyei RMDSZ, Bihar Megye magyar tannyelvű iskolái és a Nagyváradi Sportiskola.

Balázs József Attila

Keresés