Ízig-vérig disznótor fesztivál Korondon érmihályfalvi résztvevőkkel

Ízig-vérig disznótor fesztivál Korondon érmihályfalvi résztvevőkkel
2022. February 9.
Korond 2

Az elmúlt hétvégén Korond község polgármesterének, Katona Mihálynak a meghívására, Korondra látogatott Érmihályfalva város küldöttsége, Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester vezetésével. A tavaly őszi Dióverő Nagyvásár ünnepségsorozat alkalmával, a két település polgármestere, egy régebbi időpontra datálható baráti kapcsolatot tett hivatalossá, a testvértelepülési szerződés aláírásával.

A mostani meghívás egyik apropója, a Korondon immár hatodik alkalommal megrendezett, Ízig-vérig disznótor fesztivál, amire Érmihályfalva is benevezett egy böllér csoporttal, jelesül Oláh Imre csapatával. A versenyre jelentkezettek feladata a kora reggeli hagyományos disznóöléstől, a teljes feldolgozásig terjedt. Minden csapat igyekezett a hagyományos ízek mellett valami egyedit is bemutatni, amivel kitűnhet a többi induló közül.

A hurkák, kolbászok, különböző sültek és más finomságok, a Páll Lajos Művelődési Otthon előtti főtéren felállított sátraknál lettek elkészítve és bemutatva, ahol a jó hangulathoz nem csak a különböző párlatok járultak hozzá, hanem Vaszi Levente, mint tiszteletbeli házigazda, ízes góbé humorával. Természetesen Katona Mihály is köszöntötte a vendégeket és helyi érdeklődőket, kifejezte örömét, hogy egy év szünet után, újra folytatni tudják a disznótor fesztivált, mely nem csak a hagyományápolásról szól, hanem közösségformáló jelleggel is bír. Beszédében külön kiemelte a legújabb testvérvárosból, Érmihályfalváról, valamint a legtávolabbról, a magyarországi Seregélyesről, érkezett küldöttséget.

Összesen tizenkét csapat mérette meg magát ezen a disznótoros versengésen, túlnyomó részük a Korondon, és általában Székelyföldön, nagy hagyománynak örvendő civil szervezetek, csoportosulások csapatai vettek részt, mint például: a szakközépiskola, turisztikai egyesület, fúvószenekar, önkéntes tűzoltók stb.

A zsűrinek most is mint általában, nehéz, ugyanakkor kellemes feladata volt sorrendet állítani a finomabbnál finomabb falatok között, végül minden csapat díjat kapott, ösztönzésül a következő évi megmérettetésre. Az ítészeken kívül természetesen mindenki kóstolhatott és vásárolhatott aki arra járt, érdeklődőkből nem volt hiány, hiszen Korond főutcáján mindíg nagy a nyüzsgés a portékákat árusító bódéknak és árudáknak köszönhetően.

Keresés