Javítani a tömbházak kinézetén – és a városképen

Javítani a tömbházak kinézetén – és a városképen
2013. February 15.
A városkép javítása érdekében az önkormányzat áldozatot is vállalna, ami a főtér legrégebbi tömbházainak külső rendbetételét célozza.
/vlm/Image/Show/84/
A legrégebben épült tömbházsor

A Széchenyi tér legrégebbi, a régi Polgármesteri Hivatal oldalán lévő tömbházaiban élőket hívták találkozóra a városvezetők csütörtök délután.
Az összejövetelre a két tömbház minden lépcsőházának minden családjához címeztek meghívókat. A megadott időpontban a Városháza gyűléstermében Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester egy házaspárt (Sütő Antalt és feleségét), és további két személyt (Munkácsi Lenke, Sámi Tibor) köszönthetett – előbbiek azonban elmondásuk szerint több családot is képviseltek, de közel sem annyit, amennyi a lakosok száma.
A beszélgetésen elhangzott, hogy a tömbházbeli együttélés számos problémát felvet, hiszen közösen kell, vagy kellene megoldani a gondokat, amit a víz- és gázszolgáltatás, a lépcsőházak meszelése, takarítása és világítása, a tető javítása okoz. Mint elhangzott, vannak akik tudnak és adnak is a közös kiadásokba, vannak, akik kevésbé tudnak és/vagy nem is akarnak – de olyan is megesett, hogy valaki egyszerűen nem a jelzett célra költi el a másoktól beszedett pénzt.
Mint Nyakó József polgármester elmondta, a legrégebbi tömbházak bizonyos pontokon gyakorlatilag balesetveszélyt jelentenek az utcai forgalomra, ugyanakkor a városképet is rontják kinézetükkel. Ennek megszüntetésére a város vezetése partnerséget ajánl a lakóknak bizonyos mértékig, amibe nem értendő bele például a hőszigetelés, ellenben az egységes külső falfestés, és a tető rendbehozatal igen. Mint elhangzott, első lépésként is a lakók kellene megszervezzék önmaguk érdekképviseletét, amivel aztán a város vezetői is szóba állhatnának. Az lenne a nagyon fontos, hogy értsünk szót, és lássuk a lakók részéről is a szándékot, mondta a polgármester.
A megjelent tömbházlakók egyetértettek a kezdeményezéssel, és a többieknek is tolmácsolni fogják a lehetőséget.
Nyakó József kérdésünkre még hozzátette: nem csak az említett tömbházak révén szándékoznak javítani a városképen, de minden tömbház körül – legyen az a főtér bármelyik oldalán – rendbe teszik azok udvarait is, rendszer szerinti parkolókat is kialakítva azokban.

Keresés