Jelentős felmelegedés kezdődött csütörtökön

Jelentős felmelegedés kezdődött csütörtökön
2015. April 9.
Bár a délelőtti órákban még borult idő volt, kora délutáni maximumok már elérhetik a 15-16 fokot is. A hét végén tovább melegszik az idő és a szél is enyhülni fog.
/vlm/Image/Show/84/

Az áprilisi hónap eddig hozta a “formáját” és a hozzá megszokott szeszélyes időjárást. A hónap első napjaiban nem egy reggelen zuhant a hőmérséklet fagypont alá, ezzel megtizedelve a korábban virágba borult gyümölcsfák termését. Az elmúlt héten nem csak az hajnali fagyok, de az erős, néhol viharos szél is komoly károkat okozott. A nem ritkán 60-80 km/órás szél akár 6-7 fokkal is csökkentette az amúgy sem túl kellemes hőérzetet, ezért a 9-10 fokot is fagypont közelinek érezhettük.
A jó hír, amit már valószínűleg sokan tudnak és még többen várnak, hogy jelentős felmelegedés kezdődött csütörtökön. Bár a délelőtti órákban még borult idő volt, kora délutáni maximumok már elérhetik a 15-16 fokot is. A nap folyamán a Partiumban már sehol sem számíthatunk csapadékra és a nap második felében szinte zavartalan napsütésre van kilátás. Bár még élénk lesz az észak-nyugati szél, jelentősen jobb idő várható, mint húsvéthétfőn volt. A hét végén tovább melegszik az idő és a szél is enyhülni fog. Az erősödő anticiklonális hatás miatt szombaton és vasárnap derült égre, illetve picivel 20 fok fölötti maximumokra számíthatunk. Ideális lesz ez a hétvége kirándulásra vagy akár kerti sütögetésre.
Természetesen – mivel még jövő héten is áprilist írunk – egy erős hidegfront tör majd be a Kárpát-medencébe, mely többfelé okoz csapadékot és a változatosság kedvéért erős széllel jár majd. Keddre már jó néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de úgy tűnik, hogy fagyra azért már nem számíthatunk (legalábbis az alföldön). Hétfőn délután néhol előfordulhatnak kisebb zivatarok is.
Egyelőre ne erre gondoljunk, hanem élvezzük ki az előttünk álló hétvégére várható kellemes időjárást.

Bántó Norbert