Jubileumi alkotótábor Érmihályfalván

Jubileumi alkotótábor Érmihályfalván
2016. July 4.
Vasárnap este a résztvevők hagyományos közös vacsorájával kezdődött meg Érmihályfalván a jubileumi, tizedik Nemzetközi Értékteremtő Alkotótábor. E hét végén, vasárnap kiállítással zárul a táborozás.
/vlm/Image/Show/84/
A lengyel alkotók (állva) szlovákiai és nagyváradi kolléganőikkel beszélgetve

A tizedik Nemzetközi Értékteremtő Alkotótábor “főhadiszállása”, a korábbi évekhez hasonlóan, a helyi Regina panzió. Ennek ebédlőjében köszöntötte vasárnap este az addigra megérkezett alkotókat a szokásos, tábornyitó közös vacsora alkalmából Gheri Judit könyvtáros, a tábor főszervezője és kolléganője, Borbély-Simon Andrea. (A meghívottak között ott volt Szalai Ilona korábbi főszervező is, aki időközben nyugdíjba vonult.) Gheri Judittól megtudtuk, hogy összességében 25 alkotó (festők, grafikusok, fotósok, csontfaragó) jelenlétére számít, akik a helyiek mellett a környékről, Nagyváradról, továbbá Szlovákiából, Magyar- és Lengyelországból, érkeztek / érkeznek, és nagyrészt visszatérő vendégek.

Az alkotókat köszöntötte Nyakó József polgármester is, aki örömmel állapította meg, hogy már a vacsorára készülve is “jó úton haladt az alkotói kedv kialakulása”, illetve, hogy a tizedik alkalom bizonyíték a tábor hozzáértő szervezésére. A nemzetköziség emeli a tábor színvonalt, fejtette ki véleményét, hozzátéve: egyszerű tájat örököltünk eleinktől, ami számunkra kedves, másoknak érdekes, örökítsék meg, vigyék hírünket. A polgármester utóbbi szavaival utalt arra, hogy a hajdúnánási Patai István festőművész, a tábor állandó művészeti vezetője tavaly magát a várost jelölte meg idénre, mint az alkotások fő témáját. Patai István (képünkön középen) ezúttal is jó munkát kívánt mindenkinek, megjegyezve: ajtója minden kollégája előtt nyitva áll, akinek művészeti útbaigazításra van szüksége. A tábor idén is egy hétig tart, vasárnap, július 10-én egy még nem pontosított időpontban tartják meg a táborzáró kiállítását az ez idő alatt születő alkotásokból a helyi zsinagógában.

(erdon.ro / Rencz Csaba)

Keresés