Kálium és foszfor jelentősége ősszel

Kálium és foszfor jelentősége ősszel
2021. November 19.
kalium

 

Újra itt az ősz, hamarosan a tél kopogtat be az ajtónkon, a természet téli álomra hajtja fejét, ám előtte színpompás világával újra beragyogja szemünket és lelkünket. A csodálat közepette fokozottan figyelnünk kell arra, hogy kertünk, földterületeink életében a tápanyag gazdálkodás és a tápanyagfeltöltés rendkívül fontos tevékenység ebben az időszakban.

A talajnak megfelelő szerkezeti és tápanyag szolgáltató állapota nagymértékben függ attól, hogy ilyenkor milyen minőségben, mennyiségben szerves és/vagy szervetlen formában tudjuk feltölteni talajainkat a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokkal. Ez egy nagyon összetett és körültekintést igénylő munkafolyamat, mivel különböző talajonként eltér a tápanyag szolgáltató képesség és a különböző növényeknek más tápanyag igényei vannak, melyet nagymértékben befolyásol a talajról lekerülő vagy éppen rajta élő növényzet!

Minden trágya másként hat a talajra és eltérő az összetételük, más a mechanizmusuk. Az egyik legjobb megoldás a megfelelően kezelt szerves trágya, ezen belül az istállótrágya és a komposzt. Ezek a szerves trágyák a talajélet számára rendkívül fontos szerves anyagokat, humuszt valamint nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak, ilyen például a nitrogén N, foszfor P, kálium K, magnézium Mg, vas Fe, kén S, bór B, stb. a növények számára teljesen mindegy, hogy a tápelemeket milyen trágyából kapja. A lényeg, hogy a növény számára felvehető helyen és formában legyen megtalálható. A túladagolás elkerülése végett és a megfelelő mennyiségű tápanyag kiválasztása miatt érdemes időközönként talajtani vizsgálatot végezni, ami környezetvédelmi szempontból is egyaránt fontos.

Miért szükséges a műtrágyázás? A kevés állatlétszám következtében nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű szerves trágya a növénytermesztés igényeink kielégítéséhez. Sajnos manapság a szerves anyagok beszerzése egyre nehezebb és körülményesebb, így a tápanyagokat szervetlen úton igyekszenek pótolni a gazdák. Kisebb területen, kertekben, vidéken azért még mindég a szerves trágya bizonyul a legjobb választásnak! Tudni kell, hogy a fahamu sok káliumot tartalmaz, ami főként a kerti növények közül a burgonya, a gyökérzöldségek, a szamóca, a bogyósgyümölcsük igényelnek több káliumot!

A növényeink számára a három legfontosabb makro elemek a következők: Nitrogén, Foszfor és Kálium.

Lássuk külön-külön ezek fontosságait:

Nitrogén tekintetében csak a legszükségesebb mennyiséget adagoljuk ki áttelelő növényeink számára, mivel a kimosódás veszélye nagymértékű, valamint a nitrogén a zöld tömeg növeléséért felelős, ami ebben az időszakban nem indokolt. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagynunk a növénymaradványok lebomlásának elősegítésére adagolt nitrogén műtrágya szerepét, hiszen a talajban élő lebontást segítő baktériumok használják fel a talaj nitrogén készletét.

Foszfor és Kálium hatóanyag tartalmú műtrágyák oldódása, feltáródása viszonylag jóval lassúbb folyamat, ezért az e típusú műtrágyák kiszórása ősszel – télen javasolt! Ezen típusú műtrágyákat nagyon fontos beforgatni a talajba, mivel nehezen mozog a talajban, igyekezni kell, hogy a gyökérzónába kerüljön! Az így kijutatott foszfor és kálium tavasszal a növények számára megfelelő helyen és felvehető formában lesznek.

A megfelelő káliumellátás előnyei:

 • javítja a vízfelvételt és a vízmegtartó képességet.
 • fontos szerepe van a szénhidrát képződésben.
 • csökkenti a fagyérzékenységet.
 • javítja a tápanyag raktározást a növényben.
 • cukorképződést, a szín és aroma anyagok kialakulásában játszik fontos szerepet.
 • segíti a szövetek beérését.

A megfelelő foszforellátás előnyei:

 • betegségekkel szemben jobban ellenálló képesség.
 • gyökérzetnek erőteljesebb növekedést biztosít.
 • a virágzás mértéke, a megtermékenyülés szempontjából fontos.
 • fokozza a szárszilárdságot.
 • kedvező a termés minőségre.

Záró gondolatként nagyon fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy minden esetben kerüljük, a túlzott műtrágyázást mivel egy bizonyos határon túl rontják a talaj kondícióját, megterhelik a környezetet, ezáltal a növényeinkre is káros hatással lehetnek.

Nagy László agrármérnök.

Érmelléki falugazdász.

Tel: 0742/21-17-43

Keresés