Kamionsofőrök és Magyarországra ingázók figyelmébe

Kamionsofőrök és Magyarországra ingázók figyelmébe
2020. April 1.
Újra átjárhatnak dolgozni, azok az állampolgárok, akik a koronavírus terjedését lassító intézkedések miatt kerültek kellemetlen helyzetbe.
/vlm/Image/Show/84/

A koronavírus terjedésének fékezése érdekében hozott központi intézkedések, külföldi munkavállalók, illetve külföldön dolgozó romániai munkavállalók tekintetében, sokszor bonyodalmakat okoznak. Szeretnénk világossá tenni minden érintett számára az erre vonatkozó tudni és tennivalókat. Köztudott, hogy határ menti település lévén vannak olyan, személyek, akik Magyarországon dolgoznak, s vannak olyan magyarországi személyek, akik Romániában vállaltak munkát. Bár Érmihályfalván nem nyitották meg a határátkelőt, a lehetőség az ingázóknak biztosított Székelyhídnál és Borsnál amennyiben csupán Bihar megyét vesszük figyelembe. Ebben a tudakozóban kimondottan az érmihályfalvi lakosokra vonatkozó tennivalókat közöljük.

A zökkenőmentes átjutás érdekében, az érmihályfalvi ingázó személyeknek jelentkezniük kell a polgármesteri hivatalban, egyrészt, hogy nyilvántartásba kerüljenek, másrészt pedig, hogy az ingázáshoz szükséges igazolást megkapják. Az okirat előállítása érdekében az érintetteknek továbbá igazolniuk kell, hogy Magyarország-i munkahellyel rendelkeznek (30 km-es körzetben), munkaszerződés vagy munkahelyi igazolás felmutatásával. Ugyan ezek a szabályok vonatkoznak a Magyarországról, településünkre érkezett vendégmunkások esetében is. Az igazolással rendelkező személyek családtagjai illetve azok a személyek melyekkel egy háztartásban élnek, mentesülnek a házi elszigeteltség kötelessége alól. Ennek hiányában kötelező, a 14 napos házi elszigeteltség, megszegése súlyos bírságot von maga után.

A kamionsofőrök esetében a 2020 március 29-én kihirdetett 4 – es Katonai Rendelet szabályai szerint a következő kötelezettségek és jogok vannak érvényben:

  1. a kamionsofőröknek jogukban van az alábbi lehetőségek közül választani, anélkül, hogy családtagjaik vagy adott esetben azok a személyek, akikkel együtt élnek (szülő, testvér, nagyszülő, stb. ) 14 napos házi elszigeteltségbe kerüljenek:
  • a munkaadója biztosít számára a fuvarok között szálláslehetőséget,
  • a kamionsofőrnek van lehetősége saját lakásában elszigetelve lenni családtagjaitól anélkül, hogy személyes kontaktusba kerüljenek és ne használjanak közös szobát, konyhát, mosdót, stb.
  • az önkormányzat által biztosított helyiségbe vonul, és vállalja ennek a költségeit

2. A gépkocsivezetők a kiválasztott változatról írásban értesítik a hatóságokat. A fent említett lehetőségeket saját felelőség-nyilatkozatban kell megjelöljék.

3. A kamionsofőrök, folytathatják munkájukat anélkül, hogy karantén vagy házi elszigeteltség kötelesek legyenek.

Megkérünk minden érintettet, hogy tartsa be az előírásokat annak érdekében, hogy elkerüljük a lehetséges fertőzésveszélyt és a jogszabályok által előirt szankciókat.

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk egészségünkre és szeretteinkre!


Borítókép: illusztráció

Keresés