Kárpátalja Expressz – Zarándokvonat a nemzeti összefogás jegyében

Kárpátalja Expressz – Zarándokvonat a nemzeti összefogás jegyében
2012. September 7.
"Ide vissza kell térni, Érmihályfalva nem megkerülhető" - mondta Molnár Béla, volt KDNP-s országgyűlési képviselő, a Kárpátalja Expressz útjának egyik szervezője péntek délben, amikor a szerelvény megállt városunkban.
/vlm/Image/Show/84/
Idén is ünnepélyes fogadtatása volt a Kárpátalja Expressznek

Akár csak az előző két évben, a Kárpátalja Expressz idén is megállt Érmihályfalván. Annyi változás történt a menetrendben, hogy ezúttal nem “jövet”, hanem Kárpátaljára és a Felvidékre “menet” estünk útba, aminek az volt a következménye, hogy a szerelvény nem vasárnap délután, hanem pénteken délben gördült be az állomásra.

A szokatlan, munkaidőbe eső időpont ellenére alig volt kevesebb az expresszt várok száma, mint az előző években – most is százakban volt mérhető, mintegy 400-450 fő. És természetesen sok-sok lengő nemzeti zászló, az emlékezetes pillanatok megörökítésére váró fényképezőgép, videókamera.

A Kárpátalja Expressz a menetrendet percre tartva 11.42-kor gurult be az állomásra, a reá várok tapsa közepette – elől a 017-es Nohab mozdonnyal, hiszen csak nálunk kapcsolták elé a belföldi mozdonyt (a korábbi években, mivel itt lépett ki az országból a szerelvény, itt kapcsolták le a romániai mozdonyt.)

Miközben a határőrök végezték a határon átjött szerelvény előírás szerinti ellenőrzését, máris megkezdődött a vendégfogadás műsora: a Syluette és a Fehér Akác menettánccsoportok a vagonok mellett masírozott, a Napsugár csoport pedig a peronon állva integetett.

Amint véget ért az utasok ellenőrzése, máris sokan leszálltak, annak ellenére, hogy előzetesen bejelentették: az utasok nem hagyhatják el a vagonokat – de ebből senki nem csinált gondot. Az

elsők között szállt le Molnár Béla volt KDNP-s országgyűlési képviselő, a Kárpátalja Expressz útjának egyik főszervezője, akit Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester fogadott.

A peronon volt mikrofon elé előbb Nyakó József állt. “Határtalan örömmel, és testvéri szeretettel köszöntjük a Kárpátalja Expressz utasait” – kezdte üdvözlését a polgármester, majd románul is köszöntő szavakat mondott, melyeket a vonatot fogadó, magyarul esetleg nem tudó vasúti és határőrizeti alkalmazottaknak címzett.

Hasonló tömeg régen akkor volt az állomáson, amikor a regrutákat búcsúztatták a családok, most pedig az érmihályfalviak jelenlétükkel köszöntik a Kárpátalja Expressz útjának kezdeményezését – tette hozzá Nyakó József, aki egy pékáruval telt kosarat adott ajándékba Molnár Bélának, illetve felkérte, hogy később együtt tegyenek egy babérkoszorút a mozdony elejére, amivel “jutalmazzák teljesítményét”.

A továbbiakban Molnár Béla vette át a szót. Harmadszor vagyunk itt, ide vissza kell jönni, mert Érmihályfalva nem megkerülhető – mondta, hozzátéve: a mindenkori fogadtatás láttán könnybe lábad a szemünk, és itt megtanuljuk, mit jelent magyarnak lenni!

A fogadtatást Mosóczy László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese is megköszönte, és mindketten egy-egy ajándékot adtak a polgármesternek: Molnár Béla egy kötetet, Mosóczy László egy emléklapot, melyen a történelmi Magyarország ország- és nemzetrészeinek címerei láthatóak (utóbbi a mellékelt képek egyikén). A peronon lévők is kaptak ajándékot, ahogyan azt előzetesen megígérték a szervezők: egy, az expresszt ábrázoló borítójú dobozkában egy zöld szalvétába csomagolt tulipánhagymát osztogattak fiatal hölgyek karjukra akasztott kosárból.

A beszédek után folytatódott a fogadók műsora: koreográfiát mutatott be a Syluette, a Fehér Akác, illetve a Nyíló Akác néptánccsoport. Geszti Yvette mondta el Wass Albert Intelem című versét, illetve Márai Sándor Az utak című írását, Kovács Nikolett pedig a Honfoglalás című film főcímzenéjét énekelte.

Közben – sokan észre sem vették – az elöljárók a szerelvény elejéhez mentek, ahol a Nohab mozdony orrára került a babérkoszorú.

A peronon az utasok és az őket fogadók beszélgetésekbe elegyedtek, kattogtak a fényképezőgépek, alkalmi ismeretségek köttettek.

Az expressz tartotta a menetrendet: a 12.19-re kitűzött indulás előtt egy perccel felszólították az utasokat, hogy szálljanak vissza a vagonokba, szinte ezzel egyidőben megszólalt a Himnusz, ami alatt sokaknak könny gyűlt a szemébe…

“Hajrá magyarok, Hajrá Magyarország!” – szólt a sok torokból előtört felkiálltás.

Ez a vonat, ha elindul, hadd menjen…” – szólalt meg a hangszórókból a Csík zenekar, amikor megmozdultak a kerekek.

Lengtek a nemzeti zászlók, integettek az utasok, és az állomáson maradtak egyaránt…

A Kárpátalja Expressz 2012 további útvonala: Érmihályfalva – Szatmárnémeti – Halmi // Nevetlenfalu – Nagyszőlős – Beregszász – Csap // Ágcsernyő – Perbenyik – Kisújhely // Sátoraljaújhely – Miskolc – Budapest.

Keresés