Kártérítést kaphatnak az aszály sújtotta területekért

Kártérítést kaphatnak az aszály sújtotta területekért
2012. August 1.
Remény van rá, hogy az aszály sújtotta területek tulajdonosai kártérítést kapjanak a tönkrement tengeri, napraforgó, repce és szója területek után. Részletek az alábbiakban.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció: hirado.hu)

A Polgármesteri Hivatal titkárságán lehet iktatni azokat a beadványokat, melyekben a gazdák leírják: mekkora területüket sújtotta/sújtja a rendkívüli szárazság.

Információnk szerint Prefektúra az egész megyét aszály sújtotta területté kívánja nyílváníttatni, ezért minden közigazgatási egységtől (városok, községek) rendeszeres tájékoztatást kér a szárazság okozta károkról. A kimutatásokat hetente kell eljuttatni a kormánybiztosi hivatalhoz, az akció lejártára határidőt egyelőre nem állapítottak meg.

Az érintettek számára a következő az eljárás: a gazda saját felelősségére lejegyzi, mekkora tengeri, napragorgó, szója és repce (akár egyik-egyik, akár valamennyi) vetését sújtja a szárazság – ezt lehet hektárban, vagy árban is megadni, hiszen a terület nagyságában sincs maximum- vagy minimum határ megállapítva, továbbá azt is, mekkora a kár százalékban kifejezve. Ezt meg lehet tenni saját kézírással, vagy erre a célra szerkesztett űrlapon, ami a Polgármesteri Hivatalban kérhető, a mezőgazdasági nyilvántartóban. A tájékoztatót a titkárságon kell iktatni.

Azt is jelezni kell, ha az illető területre biztosítást kötött előzőleg tulajdonosa.