Kedvezményes hitel a kormánytól

Kedvezményes hitel a kormánytól
2013. February 15.
Egyhangúan jóváhagyták péntek délutáni rendkívüli ülésükön a tanácsosok, hogy az önkormányzat éljen a kormány által felkínált kedvezményes kölcsön lehetőségével.
/vlm/Image/Show/84/
Rendkívüli tanácsülés volt péntek délután
Egyetlen napirendi ponttal tartott rendkívüli ülést pénteken délután a Helyi Tanács.
Ennek felvezetéseként Nyakó József polgármester elmondta, hogy a kormány egy kezdeményezése indokolta a rendkívüli ülést, ugyanis kedvezményes államkincstári hitelt ajánlott az önkormányzatoknak.
Előzmény, hogy egy kormányrendeletben kimondták: minden önkormányzat köteles a január 31-i állapot szerinti, 90 napnál régebbi adósságainak 85%-t törleszteni március 31-ig. (A fennmaradó 15%-ot pedig december 31-ig.) Ennek végrehajtásához ad lehetőséget a kormány kedvezményes kamatozású hitel felvételére.
Érmihályfalva nem válogathat a lehetőségek között, minden alkalmat meg kell ragadnia adósságainak csökkentésére, mondta a polgármester, a sietséget azzal indokolva, hogy a kérelemhez képviselő-testületi határozat szükségeltetik, amit már hétfőn továbbítanak a kormánybiztosi hivatalba (Prefektúra), mert a kéréseket állítólag beérkezésük sorrendjében veszik figyelembe (“Primul venit – primul servit”).
A Helyi Tanács gazdasági szakbizottságának nevében annak elnöke, Chis Gheorghe indokolt. A város elsőrendű érdeke, hogy minél hamarabb letudja adósságait, hiszen azok gátat vetnek mindenféle fejlődésnek, mondta. A kérés konkrétan 1.559.370 lejre szól, amennyi a pillanatnyi adósság. Az Államkincstár 5,25% évi fix kamatot számol, állandó havi részletfizetéssel, ezen túl semmilyen más költség (pl. kezelési) nincs. A törlesztőrészletekről és egyéb konkrétumokról még nem tudni közelebbit, hiszen előbb az kell kiderüljön, mennyit ítélnek meg a kért kölcsönből, országos szinten 800 millió lej van erre a célra. A határozattervezetben azonban a szakbizottság egy olyan listát is közölt a tanácsosokkal, mely több variánst feltételezve lebontotta a lehetséges variációkat. A kormány a piaci kamat alatti kölcsönnel dolgozik, amivel egyrészt bevételhez jut, másrészt segíti az önkormányzatokat – fejtette ki Chis Ghoerghe, hozzáfűzve, hogy amelyik önkormányzat nem él a lehetőséggel (vagy esetleg más módon sem intézkedik), annak adósságai fedezésére maga a kormány irányít pénzt abból, amit eredetileg az önkormányzatnak adna – ez gyakorlatilag a helyi költségvetések összeomlásával lenne egyenlő.
A határozati tervezetet a tanácsosok egyhangúan elfogadták.

Keresés