Kerékpáron fedezték fel az Érmelléket

Kerékpáron fedezték fel az Érmelléket
2017. October 10.
Mintegy hetvenen vettek részt a "Fedezd fel Bihar megyét kerékpáron" projekt hét végén tartott túráján, mely az Érmihályfalva - Gálospetri - Ottomány - Szalacs - Érmihályfalva útvonalon zajlott, nagyjából 46 kilométeren.
/vlm/Image/Show/84/

A túrát eredetileg két héttel korábbra hirdette meg a Bihar megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TMDÜ), ám akkor a rossz idő miatt elhalasztották. Most azonban úgy tervezték, hogy “ha esik, ha fúj”, útra kelnek, és az elszántság meghozta gyümölcsét. Szombaton reggel ugyan 5 – 6 Celsius fokig zsugorodott a hőmérő higanyszála, de a 9 órakor Nagyváradról érkezett személyvonatról már leszálltak páran bringáikkal, ők voltak az “előörs”. Aztán két autóbusz is megérkezett a mihályfalvi állomás elé, azon újabb résztvevők érkeztek a kiindulási pontra. A további jó egy órában aztán még folyamatosan álltak meg személyautók is, tetejükön biciklitartóval, míg végül mintegy hetvenre gyarapodott azok száma, akik kitöltötték a nevezési ívet, a legfiatalabb nyolc éves volt. Mint megtudtuk, előzetesen 106-an jelezték részvételüket, de sokakat elrettenthetett a hűvösre fordult idő.

A megjelenteket dr. Bántó Norbert, a TMDÜ igazgatója köszöntötte, elmondva, hogy előző nap bejárták az útvonalat, mely száraz, járható, emelkedőktől mentes és két célpont között 10 km a legnagyobb távolság. Felelevenítette, hogy korábban 7 évig volt érmihályfalvi lakos, tanárként, így régi ismerősként köszönte meg a helyi önkormányzat támogatását. Utóbbi nevében Karsai Attila alpolgármester mutatta be a várost címszavakban, jó utat kívánva, de előtte még egy kis erőgyűjtésre, reggelihez invitálva a sportolókat. Az állomás előtti “svédasztalon” szalonna, kolbász ásványvíz volt, sőt, jóféle pálinka is kínálta magát a hűvös ellen. A kerekező menet aztán a TMDÜ felvezető autója mögött indult el már jóleső napsütésben, a sort az úgynevezett szervizkocsi zárta. A program szerint a túra további állomásai voltak: a gálospetri tájház, az ottományi Komáromi kúria, a szalacsi pincesor, mindenhol a illetékes önkormányzat vendégszeretetét élvezhették a túrázók.

A kerékpárosok szombat este 18 óra táján érkeztek vissza Érmihályfalvára, ahol a Gödör rendezvényház teraszán várta őket vacsora, hogy aztán ki-ki autóval, busszal vagy éppen vonattal térjen haza (érdekes módon helyi bicikliseket, bár sokan űzik ezt a sportot, nem láttunk köztük). Dr. Bántó Norbert kérdésünkre elmondta: még idénre is terveznek egy újabb túrát, 2 hét múlva Belényes-környéki fatemplomok “felfedezésére” (ha az időjárás engedi), jövőre pedig természetesen újrakezdik a sorozatot, de már áprilisban megkezdve, aztán havonta folytatva a sort. Sőt, arra is sort kerítenek, hogy a legsikeresebb túrákat megismételjék, ilyen volt például az, amelyik a bor útja nevet kapta (Diószeg, Hegyközszentimre, Szentjobb érintésével), újdonság lehet pedig a Várad-környéki túra.

(Bihari Napló)

Keresés