Készülve halottak napjára…

Készülve halottak napjára…
2012. October 24.
November 1-re készülve a hozzátartozók takarítják a sírokat. Sajnos, nem mindenki tiszteli a temetőben mások emlékét.
SANY2808_wm
A pillanatnyi állapot...

Augusztus végén tettük közzé Kovács Rozália helytörténész tanulmányát Fráter Gáspárról, aki 50 évig volt orvosa az érmihályfalviaknak (az írás ide kattintva olvasható). Az 1928-ban elhunyt orvos 1852. október 15-én született, és a helytörténész akkor felhívta a figyelmet, hogy a születése 160. évfordulójára megérdemelné, hogy az omladozó síremléket az arra illetékesek rendbe tegyék, így tisztelegve egy tiszteletre méltó előd előtt.

Sajnos, a kiáltó szó nem talált értő fülre, lehet nem is ért el oda, hívta fel a figyelmünket újra a helytörténész. Amikor november 1-re készülve a családok tisztitják, rendbe teszik elhunytaik sírjait, Fráter Gáspár síremléke körül a helyzet “fokozódott”: a kerítés már emlék, a sírra hordott szemetet sem elvitték, hanem felgyújtották, így még be is kormozva azt, ami a tovább omladozó építményből még megvan… (lásd. fő-, és mellékelt képünket).

Sokaknak a síremlékek tisztelete sajnos csak saját hozzátartozóikra érvényes: a szemetet a gondozatlan hantokra hordják, fel is gyújtják azt, tehát ez nem csak a fenti, az említett Fráter Gáspár-síremlékre érvényes, és független a vallási hovatartozástól is. Íme egy példa:

Keresés