Kétszer annyit adományoztak, mint tavaly

Kétszer annyit adományoztak, mint tavaly
2018. October 24.
Hétfőn tartották Hajdúnánáson a hagyományos Behajtási Ünnepséget, melynek keretében átadták a felhasználóknak azt a lisztet, melyet a Magyarok Kenyere akcióban összegyűjtött búzából állítottak elő.

Július elején tartották meg Hajdúnánáson X. Hagyományőrző Aratók Találkozóját, melyen 18 csapat vett részt, bemutatva a hagyományos aratás menetét. A kaszálók, marokszedők, kévekötők között ott volt a testvérváros Érmihályfalva csapata is, és az alkalmat megragadva adta át Nyakó József polgármester azt a búzaadományt, melyet a város RMDSZ-szervezete gyűjtött kis- és nagygazdáktól a Magyarok Kenyere programhoz csatlakozva. Az átadás akkor még jelképes volt, később sor került a gyakorlatira is, amikor a tervezett 4 ezer helyett 5280 kg terménnyel járultak hozzá a “Sok millió búzaszem, egy nemzet” mottójú akcióhoz. Ez az akció október 22-én érkezett idei végső fázisába, amikor Hajdúnánáson megtartották a Behajtási Ünnepséget. Utóbbi ahhoz kapcsolódik, hogy ” a hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a »havat hazahozta a hátán« vagyis már nem talált táplálékot a határban. A behajtásnak, vagy más néven szorulásnak megvoltak a jeles napokhoz kapcsolódó határnapjai: a marhákat Katalin, vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtották haza. A beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetés is.” (hortobagy.eu)

Az ünnepség keretében adták át a szervezők azt a 66.330 kg búzából előállított lisztet, közte az érmihályfalviak adományát is, amit 219 adakozótól összegyűjtöttek a református egyház valamint a Caritas képviselőinek. Ez a mennyiség közel a duplája a tavalyinak, mondta el az ünnepségen Szólláth Tibor hajdúnánási polgármester, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú Bihar megyei elnöke, aki Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökével köszöntötte a meghívottakat. Érmihályfalvát Nyakó József polgármester egyéb elfoglaltsága okán Karsai Attila alpolgármester képviselte, illetve jelen volt dr. Nagy Miklós szalárdi polgármester, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Bihar megyei elnöke, a biogazdákat tömörítő Bioterra Egyesület országos elnöke. Nevezettek részt vettek a Fenntartható és élhető vidék jövőképe címmel az egész napos eseménysorozat részeként tartott konferencián is.

(Bihari Napló)