Ketten a sárospataki Honismereti Akadémián

Ketten a sárospataki Honismereti Akadémián
2017. July 14.
A magyarországi Honismereti Szövetség és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Honismereti Egyesület július 2. és 7. között szervezte meg Sárospatakon a 45. Országos Honismereti Akadémiát. Ezen városunkat Kovács Rozália helytörténész és Szilágyi Andrea muzeológus képviselte. Előbbi beszámolója olvasható alább.
/vlm/Image/Show/84/
Kovács Rozália és Szilágyi Andrea mellett a Bihar megyét Váradról Fleisz Judit és dr. Fleisz János képviselte

„Erény és tudás

Nagyobb ajándék…

Kincsnél és nemességnél.”;

Ez volt a mottója a XLV. Országos Honismereti Akadémiának, melyet Sárospatakon rendeztek meg július 2. és 7. között. Az Akadémia témája: A reformáció művelődéstörténeti jelentősége. A sárospataki Református Teológiai Akadémia imatermében a következő című előadások hangzottak el:

– A reformáció szerepe nemzetünk történetében

– A reformáció hatása a népi műveltségben.

– A reformáció kisugárzása az irodalomra, művészetre, iskolakultúrára.

Csütörtökön tanulmányi kiránduláson vehettünk részt 3 útvonalon. Én a Sátoraljaújhely, Széphalom, Füzér, Gönc, Vizsoly, Boldogkő vára útvonalon voltam, megcsodálva Zemplén megye szépségeit, helytörténeti értékeit.

A sátoraljaújhelyi Levéltárban járva megbeszéltük, hogy augusztus végén kutathatjuk az Érmihályfalvára vonatkozó adatokat, és kutatási segítséget ígért a sárospataki Múzeum is. Bizonyára sok értékes anyagot, általunk eddig nem ismert adatokat találunk majd, bővítve ezzel is ismereteinket településünkről.

Egy bagaméri helytörténésztől pedig adatokat kaptunk Taar Ferenc (1900 – 1949) rektortanítóról. Meghívott bennünket Bagamérba, hogy a sírhelyet is le tudjuk fényképezni, a Taar családról fényképeket, egyéb adatokat is ígért, melyeket átad nekünk, amit előre is köszönünk. (Taar Ferenc az 1920-as években volt rektortanító városunkban, itt is lakott, fia Ferenc is itt született.)

Ezen az eseménydús, felejthetetlen Akadémián városunkból Szilágyi Éva Andrea és jómagam vettünk részt.

Az alábbi képeken:

– a sátoraljaújhelyi levéltár

– a füzéri vár

– Boldogkő vára

– a sárospataki olaszbástya.

Keresés