Kevesebb lesz az elbocsátás, ugyanakkor alkalmaznak is

Kevesebb lesz az elbocsátás, ugyanakkor alkalmaznak is
2013. February 13.
Nincs szó 200 munkás szélnek eresztéséről, legtöbb 30-an vesztik el állásukat az ARA-nál, ugyanakkor helyükre másokat felvesznek - derült ki a polgármester és a cég igazgatójának egyeztetésén.
/vlm/Image/Show/84/
Az ARA cipőgyár központi épülete

Városszerte szóbeszéd tárgya, hogy az ARA cipőgyártól 200 embert tesznek utcára. Ennek kapcsán sok mindenről szó esik, sokan sok részletet tudnak, vagy tudni vélnek.

A hír eljutott az elöljáróságra – panasz és érdeklődés formájában egyaránt. Nyakó József polgármester a témában egyeztetett Valerian Pavel igazgatóval, aki elmondta: nincs szó 200 munkásról, legtöbb 30-ról.
Az elbocsátást azzal indokolta az igazgató, hogy a szalagmunka technológiája által kívánt munkaritmust bizonyos személyek egyszerűen nem tudják teljesíteni – őket emelik ki a folyamatból. Korábban is volt erre példa, ezeket a munkásokat más munkakörben próbálták elhelyezni, olyanban, aminek esetleg meg tudtak felelni. Most sincs másról szó, ellenben a “kiemelteknek” nem tudnak már más helyet adni, hiszen akkor azokat a helyeket fel kellene szabadítani, vagyis végső soron csak el kellene küldeni valakiket. Az ARA vezetősége lehetőség szerint igyekezett az érmihályfalvai munkásokat megtartani, hiszen ők azok, akiket nem kell szállítani, illetve – mivel a cég városban működik – szociális szempontokat is figyelembe vett. Mint elhangzott, legtöbb 30 főről van szó, pillanatnyilag 20 személy elbocsátásánál tartanak, ugyanakkor az eltanácsoltak helyett új munkaerőt alkalmaznak – tehát nem leépítésről van szó. Valerian Pavel közölte: a gyár termékei iránt van kereslet, így semmi nem indokolná a leépítést, sőt, fejlesztésekben gondolkodnak.
A téma kapcsán Nyakó József polgármester hozzáfűzte: ha lenne Érmihályfalván, illetve a régióban bizonyos szakképzett munkavállalói réteg, az bizonyosan vonzaná az azt hasznositó vállalkozókat. Mivel ez sajnos nincs, vagy csak csekély mértékben, csak olyan befektetőkre lehet számítani, kik az olcsó munkaerőt keresik, utóbbiak így egyszersmind bizonyos fokig kiszolgáltatott helyzetbe is kerülnek, miközben meg kell felelni a napi kihívásoknak.

Keresés