Kiállítás magyarázatra nem szoruló festményekből

Kiállítás magyarázatra nem szoruló festményekből
2017. February 17.
Újabb kiállítással jelentkezett Molnár Zoltán, akinek legújabb tárlata március 15-ig tekinthető meg a városi könyvtárban.
/vlm/Image/Show/84/
Molnár Zoltán (jobbra) és Szilágyi Ferenc Hubart között az árverezett festmény, előtérben a verset mondó Suciu Bettina

Szerda délután Gheri Judit könyvtáros köszöntötte a Máté Imre Városi Könyvtárban megjelenteket, mintegy 50 személyt, akik Molnár Zoltán újabb festménykiállításának megnyitójára gyűltek egybe. Mindjárt át is adta a szót András Ildikónak, az Iskolaház nevelőjének, annak kapcsán, hogy a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó napközi javára árverésre ajánlott fel Molnár Zoltán egy festményt.

A nevelőnő a szeretet erejéről beszélt, arról, hogy “szívünk-lelkünk legjavát összegyúrva”vigyázzunk a gyerekekre. Ők is tudnak szeretni, ennek példázatára verset mondott Suciu Brigitta és Harsányi Róbert.

A kiállítást, csakúgy, mint a korábbi hasonlóakat is, Szilágyi Ferenc Hubart képzőművész, költő nyitotta meg, és mint fogalmazott: Molnár Zoltán valójában nem is kellene bemutatni a megjelenteknek. Azért elmondta, hogy állandó tagja a helyi alkotói közösségnek, résztvevője a rendszeres alkotótáboroknak, és a Francisc Bubic Művészeti Iskola elvégzése után olyan szintre ért, hogy bárhol bármilyen publikum előtt vállalhatja a bemutatkozást. Nem lett rabja az absztrakt-divatnak, képei nem szorulnak magyarázatra, miközben már kompozíciók megalkotására is vállalkozik. Utóbbiak sorába tartozik például a római katolikus templom szentélye, a “hagyományos” festményeken helyi utcákat, házakat, embereket, tájakat örökített meg, de nem hiányoztak a csendéletek sem.

A méltatás után a Veres László Zsolt Városi Kórus adott elő három énekszámot, majd a már említett licitálás következett. Erre Molnár Zoltán a Szenvedő Krisztus címet viselő festményét ajánlotta fel, melynek kikiáltási ára 50 le volt, ami Szilágyi Ferenc Hubart árverésével 300 lejre “kúszott fel”. A képzeletbeli árverési kalapács Nyakó József polgármester ajánlata után ütötte le a végső vételárat. A polgármester mindjárt el is mondta: a pénz mellett a kép is megmarad az Iskolaháznak, mert azt felajánlja annak még tervezés szintjén lévő, új épületéhez. Nyakó József a tárlatnyitóhoz kapcsolódva még hozzátette: az Iskolaház vezetőjének, András Ildikónak tevékenysége illik Böjte Csaba szerzetesnek a “cselekvő szeretetről” szóló példázatába, Molnár Zoltán pedig újabb kiállításának anyagával tovább gazdagította közös hagyatékunkat.

A tárlaton kiállított festmények megvásárolhatóak, illetve március 15-ig megtekinthetőek a könyvtárban.

Keresés