Kiállítással zárult a 12. alkotótábor

Kiállítással zárult a 12. alkotótábor
2019. September 3.
A Gödör rendezvényházban nyitották meg, de a későbbiekben a könyvtár galériájában lesz látható az érmihályfalvi alkotótábor záró kiállítása.
/vlm/Image/Show/84/

Egy évnyi kihagyás után augusztus 25. és 31. között újra képzőművészeti alkotótábor zajlott Érmihályfalván, a sorban a tizenkettedik. A Nemzetközi Értékteremtő Alkotótábor résztvevői a várostól nem messze lévő Csiha tanyán laktak az egy hét alatt, hogy a világ nyüzsgésétől távol, a természet ihletadó környezetében alkossanak a megadott témákban: ezek egyike minden alkalommal a házigazda város maga, ebben a témában jellemzően tájképek készülnek, a másik témát pedig mindig az előzőn határozzák meg, hogy a közbeeső egy év alatt is lehessen készülni rá. Utóbbi ezúttal a “Lábnyomok” volt, s hogy mire jutottak a művészek, azt a szombaton megnyílt táborzáró kiállításon lehetett megtekinteni.

Ugyancsak szombaton délután az idei Részek viadala zajlott a Gödör rendezvényház melletti utcában, ám a versengésben szünetet tartottak a tárlatnyitó idejére, hogy egyrészt a zsivaj ne legyen zavaró, másrészt, hogy akit e program is érdekel, részese lehessen. A megjelenteket Gheri Judit könyvtáros köszöntötte a szervezők nevében, kifejezve meggyőződését, hogy az egy hét alatt nem csak műtárgyak születtek, de szoros ismeretségek, barátságok is köttettek, az alkotók kellemes emlékeket halmoztak fel. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a szokáshoz híven meghatározták a jövő évi témát: ez a “turul”. Miután Gliga Réka 6. osztályos diák három népdalt adott elő, Szilágyi Ferenc Hubart költő, képzőművész értékelte a tábor “termését”. Tizenkettedik alkalom volt, de nem “tucattermékek” születtek, jegyezte meg, kifejtve, hogy minden egyes darabban felfedezhető valami különlegesség, egyediség, legyen az festmény, grafika, térplasztika, kerámia, stb. Nem csak a műfajokban, de az alkotók korosztályában is felfedezhető a sokszínűség, utóbbiból fakad részben előbbi is, hiszen a fiatalok új látásmódokkal gazdagítják az alkotótábor művészi értékét. A margittai Papp Gábor az alkotók nevében köszönte meg a vendégszerető szíveslátást, elemezve, hogy az idei téma – Lábnyomok – sokkal komolyabb, mint első hallásra tűnik, hiszen átvitt értelemben egy vészjelzés környezetünk és jövőnk érdekében, a vészharang megkongatása arra, hogy figyeljünk, mit hagyunk magunk után. Utóbbi érvelést folytatta Nyakó József polgármester, aki, miután megköszönte a szervezők és az alkotók részvételét és munkáját, a környezet óvása mellett az értékteremtés fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte: a tárlatnyitó idején a város néptáncosai Margittán voltak, az ezer néptáncos találkozóján, a Móka színjátszó csoport pedig Körmenden vett részt egy fesztiválon. Az önkormányzat minden, a település gyarapodását elősegítő ötletre “vevő”, mondta a polgármester, megígérve, hogy jövőre is megtartják az alkotótábort. Zárásként Gheri Judit tudatta: a tárlat szeptember 9-től a városi könyvtár galériájában lesz megtekinthető, az alkotótábor megszervezését pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Az érmihályfalvi 12. Nemzetközi Értékteremtő Alkotótábor résztvevői voltak: Ferenczy András (Kolozsvár), Eva Lorenzova, Eleonora Kovalcikova (Kassa), Margita Resovska (Eperjes), Asloviciu-Angyal Anikó, Papp Gábor (Margitta), Domahidi Krisztina, Guba-Kerekes Zsuzsa (Székelyhíd), Harcsa Erzsébet, Berszán László (Debrecen), Keresztesi Csaba (Nyírábrány), Fekete Szabolcs (Szeged), Kiss András (Nagybörzsöny), Kovács Zoltán, Erdei Vivien, Farkas Ferenc Sándor, Hintalan Géza (Érmihályfalva).

(Bihari Napló)