Kitakarítják, bekerítik a kertet

Kitakarítják, bekerítik a kertet
2015. March 31.
Az érmihályfalvi önkormányzat - civilek bevonásával - rövidesen kitakarítja, bekeríti a Bernáth/Bujanovics kertet. Legalábbis annyit, amennyi pillanatnyilag az övé...
/vlm/Image/Show/84/
A kerítés darabjait valakik már "újrahasznosították"

Az érmihályfalvi képviselő-testület hétfőn délelőtt tartotta márciusi ülését. Ezen jelentette be Nyakó József polgármester, hogy rövidesen megkezdik a Bujanovics-kertként közismert dendrológiai park rendbetételét. A kert régóta gondoskodó kéz után kiállt, hiszen – ahogyan arról többször is beszámoltunk – az önkormányzat és a néhai tulajdonos örököse évtizedek óta perben áll, aminek eredménye a folytonos romlás, nem csak kertté, de a rajta található épületé is. Kérdésünkre a polgármester elmondta: több szálon jelenleg is zajlanak perek. Egy, még a télen hozott bírósági ítélet 2,3 hektárnyit a kertből az önkormányzatnak ítélt. Ez a korábban a kórháznak helyet adott épület mögött mintegy 3 méteres sávtól a kert hátsó végéig tart. A perek során sokféle ítélet született, és mivel a szóban forgó szerint a kert nevezett területének az önkormányzat a tulajdonosa pillanatnyilag (ugyanis óvás van letéve ellene), kötelessége rendet teremteni ott, szögezte le a polgármester.
Ez már csak azért is így van, mert egy értékes területről van szó, értékes növényekkel a városnak egy olyan részén, mely az országút mellett lévén látványosság is lehetne, de nem olyan formában, ahogyan manapság kinéz: a kerítést széthordták (bizonyára nem az átutazók…), a fák és cserjék egy része már tüzelőként végezte, a környékbeli lakosok pedig a kitaposott ösvényeket utcák közötti rövidítésként használják. Utóbbiak bizonyára nem fognak örülni a tervnek, miszerint kerítéssel veszik körbe a területet, melynek kitartásához még a növényzet tavaszi kizöldellése előtt nekilátnak, bevonva a munkába az elöljáróság alkalmazottai mellett önkénteseket is, de a középiskola is jelezte már részvételi hajlandóságát.

(erdon.ro / Rencz Csaba)

Keresés