Kiterjesztik a határon túlra a magyarországi anyasági támogatást

Kiterjesztik a határon túlra a magyarországi anyasági támogatást
2017. April 27.
Kiterjesztik az anyasági támogatásra jogosultak körét, a juttatást 2018 januárjától azok is megkaphatják, akiknek a gyermeke külföldön születik meg - mondta szerdán Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

Az államtitkár hangsúlyozta: legyenek akár határon túli magyar állampolgárok, vagy ideiglenesen külföldön tartózkodók, az egyszeri, 64125 forintra (mintegy 1000 lejre) ők is jogosulttá válnak, amennyiben gyermeküket a magyar rend szerint anyakönyveztetik. A határon túli magyar állampolgároknak tudomásunk szerint külön kérvényezniük kell a magyar konzulátusokon, hogy gyermeküket anyakönyvezzék a magyar rend szerint.

Az államtitkár szerint ezzel szeretnék a “magyar-magyar köldökzsinórt tovább erősíteni” és azoknak is támogatást adni, akik éppen külföldön vállalnak gyermeket.

Az MTI kérdésére elmondta: a részletszabályokat ezt követően fogják kidolgozni, de szeretnék az adminisztratív terheket a legalacsonyabbra szorítani; az igénylések benyújtásához várhatóan a konzulátusok fognak tudni segítséget nyújtani.

Mit lehet tudni az anyasági támogatásról?

Bár még nem tudni, milyen feltételek között kérvényezhetik a határon túli magyarok az anyasági támogatást, a juttatás Magyarországon alanyi jogon jár minden anyának.

Az előző évekhez hasonlóan Magyarországon az anyasági támogatás egyszeri juttatás, minden gyermek után jár. Összege 2017-ben 64 125 Ft, ikrek esetén 85 500 Ft. Jogosult az anyasági támogatásra:

  • Az az édesanya, aki várandóssága alatt legkevesebb négy alkalommal részt vett terhesgondozáson. Koraszülés esetén elegendő egy alkalmat is igazolni. A támogatás halva születéskor is igényelhető.
  • Az az örökbefogadó szülő, aki a gyermek születését követő 6 hónapon belül engedélyt kapott a hivatalos örökbefogadásra.
  • Az a gyámszülő, aki a születést követő 6 hónapon belül hivatalosan is gondozásába veszi a gyermeket.

Anyasági támogatásból kizáró okok:

  • Ha a vér szerinti szülők még a gyermek megszületése előtt lemondanak róla és hozzájárulnak örökbe adásához. Ha ezt a születést követő 6 hónapon belül visszavonják, jár a támogatás.
  • Ha a gyermeket, megszületését követően, a gyámhatóság kiemeli az eredeti családjából és állami gondoskodásba veszi. Persze ha a baba 6 hónapon belül visszakerül vér szerinti szüleihez, a támogatást meg lehet igényelni.

Az anyasági támogatást a gyermek megszületését követő fél éven belül meg kell igényelni, különben elévül.

Mille Lajos kolozsvári főkonzul a Maszol megkeresésére későbbre ígért részleteket a támogatás igénylési módjáról a határon túli családok esetében.

(maszol.ro)

Keresés