Kommunikációt javító képzéssorozaton vettek részt

Kommunikációt javító képzéssorozaton vettek részt
2013. February 5.
Érmihályfalvát hárman képviselték a Debrecenben tartott "Kommunikáció Határok Nélkül" elnevezésű képzéssorozaton.
A képzésen résztvevők jókedvű csoportképe (fotók: facebook.com ; vagy.hu)

A debreceni Hang-Kép Egyesület és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség 2012 tavaszán indított el egy közös határ menti projektet, javítandó a kommunikációt Bihar és Hajdú-Bihar megyék között. A projekt két képzéssorozatot foglal magába. Egy képzéssorozat két többnapos felkészítésből, valamint egy a köztes időben történő szakmai segítségnyújtásból áll.

A múlt héten Debrecenben zajlott a második képzéssorozat első fázisa: a „Communication without borders 3.0″ (Kommunikáció Határok Nélkül 3.0) projektre három fős csapatok érkeztek Bihar megyéből – Hegyközcsatár, Bihardiószeg, Magyarremete, Örvénd, Érmihályfalva, Székelyhíd -, valamint Hajdú-Bihar megyéből – Folyás, Ebes, Nádudvar, Újszentmargitta, Hajdúbagos, Szentpéterszeg, Debrecen.


Érmihályfalvát az ÉRMISZ küldötteként Rácz Henrietta és Andrási Norbert, a Polgármesteri Hivatal részéről Könyü Ildikó képviselte. Az esemény helyszíne a debreceni Cívis Grand Hotel Aranybika Szálloda volt.

A képzés első napján, január 30-án a résztvevők ismerkedése után kezdődött az „Eladom a településem”; játék, melyben bemutatták a tájegységekre, településekre jellemző tárgyakat, történelemi eseményeket, a helyi médiát, és egyéb érdekességek.
Kialakultak egyenként három főből álló “Press akciócsoportok”, melyek naponta reggeli, délutáni és esti váltásban dolgozva adtak hírt fotó, cikk vagy videó formájában a képzés eseményeiről a a képzés közösségi oldalán – ezt minden nap képzők segítségével kiértékelték.

A második napon Porcsin Zsolt, a vagy.hu online újság főszerkesztője a média alapvető ismereteit, műfajait ismertette, és közösen híreket szerkesztettek. Ezt képfeldolgozási és képszerkesztési ismeretek, gyakorlatok követték.

A képzés alatti terepmunkák során készült cikkek helyet kaptak egy újságban is, amelyet a képzés alatt szerkesztettek, tördeltek, így a közös munka eredményét már másnap a kezükbe foghatták a csapatok.

A “tanulók” videószerkesztési és -vágási gyakorlatokra is szert tehettek: öt csoportra osztva öt különböző videótudósítást készítettek, vágtak meg szakmai segítőkkel és mutattak be a nap végén.

Február 3-án zárult az első találkozó, amely folytatása 2013 áprilisában várható.

A „Communication without Borders 3.0”; című projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával.

Keresés