Konferencia térségfejlesztésről

Konferencia térségfejlesztésről
2017. May 19.
Az Érmelléki Fejlesztési Ügynökség konferenciájára került sor pénteken kora délután a Gödör rendezvényházban.
/vlm/Image/Show/84/
Pajna Zoltán (állva) mellett Pásztor Sándor, Cseke Attila, Nyakó József és Szabó Ödön

A megjelenteket – Bihar és Hajdú Bihar megyei politikusokat, Bihar megye északi részének polgármestereit és alpolgármestereit az Érmellékről, a Hegyközből, a Berettyó-mentéről és a Sebes Körös-völgyéből, illetve a testvérvárosok egy részének vezetőit – Nyakó József polgármester köszöntötte, egyebek mellett kifejtve: a találkozó célja az együtt gondolkodás mellett átadni a XXV. Nyíló Akác Napok fesztiváli hangulatát, a helyiek vendégszeretetét. Míg további vendégek érkeztére vártunk, az eredeti programon változtatva, az Érmelléki Fejlesztési Ügynökséget Póti Csaba irodavezető mutatta be, kitérve az intézmény megalakulására, illetve arra, hogy a térség (nem csak az Érmellék, hanem a fentebb felsoroltak is) vezetőinek pályázatokban, vásárokban és kiállításokon való részvételben segédkeznek, akár határon átnyúlóan is. Dr.Székedy Levente, a Partiumi Keresztény Egyetem tudományos igazgatója azt a tervezett projektet ismertette, melynek célja kutatás elvégzése az Érmellék társadalmi-gazdasági fejlesztésének megalapozásához. Bemutatta a majdani kutatási területeket, elemzéseket, összehasonlítási alapokat, melyek elvégzéséhez a városok, községek elöljáróinak együttműködését kérte. Hozzátette: itt az ideje, hogy a PKE olyan tudásközpont legyen, mely “szolgáltat a régiónak és erre meg is van a kapacitása”.

A továbbiakban Cseke Attila szenátor, Bihar megyei RMDSZ-elnök, Szabó Ödön képviselő, megyei ügyvezető elnök és Pásztor Sándor, a Megyei Tanács elnöke számolt be a szervezet színeit képviselő elöljáróknak az utóbbi hetek országos és megyei szintű politikai történéseiről, gyakorlati tennivalókra is kitérve.

Utolsónak Pajna Zoltán, a Hajdú Bihar megyei közgyűlés elnöke szólalt fel, a fentiek kapcsán megjegyezve: az RMDSZ-nek “jó csapata, jó szakemberei vannak”. Hozzátette: a határ mindkét oldalán erős közösségekre van szükség, s bár még korainak tűnik, már most készülni kell, akár közösen is, az EU 2020 utáni költségvetési periódusára.

A továbbiakban néhány kérdés hangzott el az elöljárók részéről a politikusok felé, miközben már megkezdődött a szó szoros értelmében vett munkaebéd. A konferencia résztvevői az összejövetel után a fesztivál megnyitóján vettek részt.