Könyv az életízű Érmellékről

Könyv az életízű Érmellékről
2013. August 19.
Sütő Éva: Érmellék, szerelmem című riportkönyvét mutatták be pénteken délután a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban. (BN)
/vlm/Image/Show/84/
Sütő Éva és Dukrét Géza a könyvbemutatón (fotó: Pap István)

Az Érmellék, szerelmem című könyv a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMT), valamint a Varadinum Script Kiadó gondozásában jelent meg a Partium Füzetek-sorozat 73. köteteként. A Honismereti riportsorozat (2008–2013) alcímet viselő kiadványt Dukrét Géza, a PBMT elnöke méltatta a szerző és a szép számú közönség jelenlétében. Dukrét Géza elmondta, hogy jól dokumentált, az oral history módszerével összegyűjtött anyag olvasható a kötetben. A szerző gazdag világot mutat be, hiszen olvashatók a könyvben adatok az Érmellék múltjáról, épített örökségéről, hagyományairól, az érmelléki emberek munkaszervezéséről, mindennapjairól, de betekintést nyújt az riportkötet az ősi magyar konyhaművészetbe is. A kötetben ötven riport olvasható, és a kiadványt több mint kétszáz eredeti és korabeli fénykép gazdagítja. Dukrét Géza méltatása végén kiemelte: „Sütő Éva Érmellék iránti féltő szeretete érződik ki a riportokból.”;

A szerző Dukrét Géza kérdéseire válaszolva a könyvbemutatón elmondta, hogy kedvenc műfaja a riport, majd elárulta, miképpen születnek meg érmelléki riportjai. Az Érmellékhez való viszonyáról így vallott Sütő Éva: „Engem nagyon szeretett a jó Isten, mert ide születtem, ebbe a csodálatos kis rezervátumba, ahol még kitart az emberség.”; A szerző felidézte gyermekkori élményeit, melyek meghatározóak voltak egész további életére, hiszen rögzült benne a számtalan hallott mese, legenda, történet. Ezt „az életízű”; Érmelléket szerette volna megörökíteni, és ennek a törekvésnek az eredménye az Érmellék, szerelmem című könyv.

A jó hangulatú könyvbemutatón Thurzós Sándor József brácsa- és Thurzó Zoltán zongoraművész muzsikált.

(Pap István, Bihari Napló)

Keresés