Könyv egy minden küszködése ellenére “emberarcú” világról

Könyv egy minden küszködése ellenére “emberarcú” világról
2014. March 23.
Faluja népviseletét is elhozta a köröstárkányi Gábor Ferenc, amikor szombat délután három kisregényt tartalmazó kötetét mutatták be a kultúrház kistermében.
/vlm/Image/Show/84/
Gábor Ferenc (állva) harmadik kötetét mutatták be

A köröstárkányi Gábor Ferenc tavaly nyár végén már bemutatkozott az érmihályfalvi közönségnek. Akkor a falujában 1919. húsvétján történt vérengzésről írt könyvét, illetve az ugyancsak ő jegyezte Tárkány-monográfiát mutatta be.
Most – az Érintő Egyesület szervezésében – három kisregényt tartalmazó kiadványával jelentkezett. Ezek összefoglaló címe Egyestések, utalva arra, hogy – a szerző megfogalmazása szerint – egy olyan korban, amikor nem igazán népszerű az olvasás, egy olvasó ember egy este alatt elbír eggyel-eggyel.
A könyv méltatására felkért id.Szilágyi Ferenc képzőművész-költő szerint a kötet a korábbiakhoz képest nagyobb teret enged a szépirodalmi nyelvezetnek, miközben mindennapi történeteket foglal magába. A könyv erénye, hogy a tájegység jellegzetességeiről is kép nyújt, például a sajátos kifejezéseket használva. A kisregényekben egy olyan világ elevenedik meg, mely az abban élők minden küszködése ellenére emberarcú tudott maradni, fogalmazott a méltató.
Saját tapasztalatokat, az életből merített történeteket írt meg, de a szerzői jogot fenntartva változtatott a szereplők nevein, hogy senkit ne sértsen meg, mondta el a maga során Gábor Ferenc, aki a késztetés ellenére nem árult el sok részletet a kisregények sztorijaiból, bár többször is már-már belefeledkezett az anekdotázásba.
Gábor Ferenc faluja színpompás női népviseletét is magával hozta, melyeket az azokat magukra öltő Jakó Jolán óvónő, és Czeglédi Júlia EMNT-irodavezető közreműködésével mutatott be.
A kötetlen beszélgetés során megtudtuk, milyen nehézségek övezik egy turulmadár “leszállását” Tárkányban, mely Gábor Ferenc szerint azért mégis csak meg fog történni, és évek múltán éppen olyan jelképe lesz a falunak, mint az ugyancsak nehézségek árán 1999. augusztusában felavatott emlékmű lett mára. Megtudtuk még, hogy már idén nagypéntekre (amikor hagyományosan megemlékezést tartanak a tárkányi emlékműnél) megjelenhet a szomszédos Kisnyégerfalván ugyanabban az esztendőben zajlott vérengzést feldolgozó kötet, sőt, a szerző már a tárkányi tájszólások gyűjteményén, és saját, bányászkodása idején szerzett élményeit csokorba gyűjtő kötetén is dolgozik.
A most bemutatott kötet érmihályfalvi kötődése, hogy a helyi Hintalan Géza grafikus illusztrálta, aki a szerző fiainak, így a családnak is barátja. (A rajzokat már láthattuk Hintalan Géza egy pár hete megnyílt kiállításán, a könyvtárban, lásd alábbi képünket.)
A kötet Érmihályfalván az EMNT-irodában vásárolható meg.

Keresés