Kormányrendelet adókamatok elengedéséről

Kormányrendelet adókamatok elengedéséről
2019. November 1.
Egy kormányrendelet bizonyos feltételekkel lehetővé teszi az elmaradt adók utáni kamat és büntetőkamat elengedését.
/vlm/Image/Show/84/
A renoválása vége felé tartó érmihályfalvi Városháza
A szerdán tartott érmihályfalvi képviselő-testületi ülésen hangzott el, hogy a városvezetés közvitára bocsátotta azt a határozati tervezetet, mely kihasználva egy nyáron hozott kormányhatározatot, lehetőséget ad az adótartozást felhalmozottaknak, hogy kamat és büntető kamat kifizetése nélkül rendezzék a befizetési kötelezettségüket. (A tervezet ITT található.)
A költségvetési bizottság elnöke, Chis Ghoerghe tanácsos kifejtette: a kormányrendelet a 2018. december 18-i állapotot veszi sarokkőnek, a kifizetési határidő 2019. vége. A kormány az állami költségvetés felé tartozók számára “találta ki” ezt a megoldást, hogy bevételhez jusson, még ha kevesebbhez is, és részükre érvényben is van az intézkedés. A helyhatóságokra is kiterjesztették annak hatályát, ám alkalmazásához az kell, hogy a Helyi Tanácsok jóváhagyják azt. A gazdasági szakember pontosította: magán és jogi személyekre egyaránt érvényes a határozat, mely nem állapít meg sem alsó, sem felső összeghatárt.
A tartozást felhalmozó úgy élhet a lehetőséggel, hogy amikor kérelmezi a kamatok és büntetőkamatok elengedését, a kérvény letételének idején maga a tartozás összege ki kell legyen egyenlítve.
A fentiek természetesen általánosan érvényesek, az Érmihályfalvára vonatkozó határozati tervezet, mint említettük, közvitára van bocsátva, a képviselő-testület novemberi (a hónap végén tartandó) gyűlésén szavazhat róla, ha a voksolás jóváhagyóan alakul, akkor december közepéig lehet majd kérvényeket letenni. Az elengedés hatálya alá eshetnek például a sokat vitatott szemétdíjhoz kapcsolódó kamatok és büntetőkamatok is.
Kérdésünkre Nyakó József polgármester elmondta: ha a tanácsosok szavazataikkal engedélyezik majd, akkor mintegy 1,1 millió lejnyi kamatot és büntetőkamatot engednek el, és nagyjából ugyanakkora az összeg, amihez az elengedés feltételéül szabott befizetések révén hozzájuthat a város költségvetése.

Keresés