Koronavírus elleni oltóközpont Érmihályfalván

Koronavírus elleni oltóközpont Érmihályfalván
2020. December 29.
A szakhatóságok mindenkit arra buzdítanak, hogy éljenek a lehetőséggel!
/vlm/Image/Show/84/

Az Európai Unió (EU) mind a 27 tagállamában, így Romániában is egységesen megkezdődik a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság által kiadott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina kapta. Az oltóanyag az első EU-ban engedélyezett koronavírus elleni vakcina.

Romániában, a védőoltást, oltási központokban fogják beadni. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság javaslatára, Érmihályfalva, Érkörtvélyes, Érsemjén és Értarcsa lakossága, közös oltási központban veheti igénybe a védőoltást, az érmihályfalvi kórház földszinti épületrészében. A szervezés már elkezdődött, megtörtént az épületrész beazonosítása, ennek kialakítása, annak érdekében, hogy az előírásoknak megfelelően rendeltetésszerűen kerüljön használatba. Akik meg szeretnék kapni a koronavírus elleni oltást, azok az online platform mellett telefonon, továbbá a családorvosoknál kérhetnek előjegyzést. A feliratkozást az online platformra, a: https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login oldalon lehet megtenni. Külön kivizsgálásra nincs szükség a vakcina beadása előtt, az oltási központnál ugyanis helyben szűrik ki azokat, akiknek lázuk van, vagy pillanatnyi egészségügyi állapotuk miatt az oltás ellenjavalt. Első körben az egészségügyi személyzetet oltják be, ezt követően a krónikus betegeket, majd a harmadik fázisban a lakosság többi részét. Az oltás ingyenes lesz, és nem lesz kötelező jellegű. Mindenki, akinek beadják a vakcinát, oltási bizonyítványt kap igazolásul. Ez a dokumentum egyebek mellett utazás során lehet hasznos. Lehetővé teheti, hogy egy másik országba érkezéskor ne legyen szükség tesztelésre, sem karanténra.

A védőoltáskampány vasárnap, december 26-án kezdődött abban a tíz kórházban, amely a koronavírus elleni harc legelső sorában van. Ezek a brassói járványkórház, a bukaresti Matei Balş járványtani intézet, a bukaresti Victor Babeş járványkórház, továbbá a kolozsvári, a konstancai, a craiovai, a iaşi-i járványkórház, a nagybányai tüdőkórház, a suceavai megyei sürgősségi kórház, valamint a temesvári járványkórház.

A szakhatóságok mindenkit arra buzdítanak, hogy éljenek a lehetőséggel és oltassák be magukat annak érdekében, hogy minél hamarabb megszabaduljunk ettől az állapottól, ami senkinek sem jó. A szigorítások és korlátozások csupán abban az esetben elkerülendők, ha az elvárt alá csökken a fertőzöttek száma.

Konkrét időpont még nincs meghatározva az Érmihályfalvi oltási központ működésével kapcsolatban, ha új fejlemény születik e tekintetben, közöljük önökkel.

Karsai Attila – alpolgármester

Keresés