Korszak- és generációváltás az alapítványnál

Korszak- és generációváltás az alapítványnál
2019. January 17.
Tisztújító közgyűlést tartottak a napokban az érmihályfalvi Nyíló Akác Alapítványnál. A leköszönő tagok olyan lelkesedést kívántak utódaiknak, amilyennel ők láttak munkához több mint két évtizeddel ezelőtt.
/vlm/Image/Show/84/

A megjelenteket Nyakó József elnök köszöntötte, felelevenítve a “hőskort”, az 1990-es évek elejét, amikor még szó sem volt alapítványról, egyszerűen a tettre kész, lelkes, a jövőben bízó személyek összefogtak, hogy a közösség érdekében valami hasznosat cselekedjenek. Az RMDSZ-szervezet adta a keretet mindehhez. Az első “hangulatos összejövetelt” 1991-ben tartották, akkor fogant meg az ötlet egy nagyobb lélegzetű rendezvény megtartásáról – ebből nőtt ki aztán az a Nyíló Akác Napok fesztiválsorozat, mely idén már a 27. kiírásához érkezik. A szervezők a szervezéssel járó módszereket és módozatokat, a bürokratikus útvesztőket menet közben ismerték ki, ehhez tartozott, hogy kellett egy olyan keret, mely a lebonyolítást segítette elő. Ez lett a fesztivál nevét viselő alapítvány, melyet 1998-ban hoztak létre. Az évek során nem minden úgy alakult, ahogyan eltervezték, mondta az elnök, értve ezt az előző évek általános lelkesedésére, illetve az alapítvány működésére is. Utóbbit nem részletezte, azzal zárta rövidre a témát, hogy az utóbbi években nem volt tevékenység, most azonban eljött a munka újbóli felvételének ideje, ezzel együtt a korszak- és generációváltásé is. Id. Torda Imre korábbi polgármester, mint alapítótag is a régi időket idézte fel, amikor a közösségi munkára a lelkesedés és az önkéntesség volt a jellemző, és hasonló lelkesedést kívánt az alapítvány vezetését átvevőknek. Török László a rendezvények és az alapítvány pénzügyeit igyekezett kordában tartani hajdanán, ő is felemlegetett néhány emlékezetes történetet.

Az alapítvány pénzügyeit az utóbbi időben intéző Chis Gheorghe leszögezte: tudtával semmilyen adósságuk nincs, jogi szempontból is tiszta lappal állnak és van egy pozitívan elbírált pályázatuk. A tisztújítást hosszas előkészítés előzte meg, hogy hiteles személyek kerüljenek a kuratóriumba, mondta Nyakó József leköszönő elnök. A javasolt és a jelölést elfogadó személyek: Boros Emőke, Boda Brigitta és Darabont Aliz tanárnők, Kiss Csaba vállalkozó (a helyi rendezvények állandó technikusa), és Sütő Szabolcs néptáncoktató. Nevezettek egy későbbi időpontban fogják megválasztani maguk közül az elnököt. Mint elhangzott, semmi akadálya, hogy a testületet tovább bővítsék, ha szükségesnek érzik céljaik eléréséhez. Utóbbiakhoz tartozik természetesen a májusi fesztivál koordinálása, források szerzése, de akár egyéb események támogatása is.

(Bihari Napló)